Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava.


Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih 'sedam smrtnih grijeha', financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money.

Vezani članci Kreditne kartice, ilustracija (Foto: Getty) Poznaniku ukrao karticu i koristio je u raznim trgovinama. Napravio je to dvaput Nives Celzijus (FOTO: Instagram) Nives Celzijus pegla robu u gaćicama: ''Jesi li išta opeglala osim kreditnih kartica?''

>> Za otplatu kredita Hrvati daju i preko 100% mjesečnih primanja!

1. proždrljivost - trošenje na karticu do maksimuma

Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od 6.000 dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke, vjerojatno će završiti u dugu.

2. oholost - zbog koje ne provjeravate kreditni status

Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se u statusu potkrade pogreška, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše MSN Money i preporučuje da ga barem jednom na godinu provjerite, ili uoči dizanja nekog velikog kredita, kako vas ništa ne bi iznenadilo.

3. bludnost - nude vam se, a vi ne birate

Sigurno jesu privlačne pogodnosti koje se nude s novom karticom, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte po jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati.

4. pohlepa - dizanje gotovine

Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'.

5. zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj

Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte zbog ljubomore uzeti tu karticu. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil, možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

6. srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice

Oni koji su se na 'plastiku' opekli, možda će i pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

7. lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke

Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je ne upotrebljavate prečesto. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identiteta. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.