Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komadić lubanje koja je navodno pripadala Adolfu Hitleru i sačuvan u Moskvi, autentičan je, objavile su u ponedjeljak ruske specijalne službe (FSB) dok američka studija tvrdi da taj komadić kosti pripada zapravo ženi.


'Arhiv FSB-a posjeduje Hitlerovu vilicu, a državni arhiv komadić Hitlerove lubanje. Osim tih ostataka, uzetih 5. svibnja 1945., ne postoje drugi komadići Hitlerova tijela', kazao je Vasilij Hristoforov, šef fundusa arhiva FSB-a. U rujnu su profesori sa Sveučilišta Connecticut objavili da njihove DNK analize pokazuju da komadić lubanje pripada ženi u dobi od 20 do 40 godina. Vilica nije obuhvaćena tim ispitivanjima.

>> Pronađena 'Hitlerova' lubanja nije njegova?

Vezani članci Bruno Ganz (FOTO: Getty) Umro je najpoznatiji filmski Hitler: Bolest je bila jača Francova obitelj mora brzo donijeti odluku (Foto: AFP) Francovoj obitelji 15 dana da kaže gdje želi premjestiti njegove ostatke: Ne smije počivati gdje su pokopane žrtve njegova režima

'Istraživači se nisu obratili arhivu FSB-a. Da su i dobili DNK iz naših fragmenata, s čim bi ga usporedili?', kazao je Hristoforov. 'Ti su ostaci jedinstveni, nema ništa usporedivo. Radi se o jedinim dokazima tog tipa o Hitlerovoj smrti, i zato ih FSB drži u arhivu', dodao je on. Te izjave su u suprotnosti s onima iz rujna pomoćnika šefa ruskog državnog arhiva Vladimira Kozlova. On je objasnio da je komadić lubanje, probušen metkom, uvijek predstavljan kao da 'pripada vjerojatno Hitleru'. (Hina)