Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odobrena je nova revolucionarnu metoda liječenja raka.


Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora.

Vezani članci Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost Pacijenti s onkologije ispaštaju zbog koronavirusa - 4 U sjeni koronavirusa: Prijeti li nam nova epidemija, koja bi mogla biti i mnogo opasnija?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina pa čak i smrti.

REVOLUCIJA?! Jednostavnim testom otkrila bi se smrtonosna bolest

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima 'lovcima' na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva. Učinak Imlygica je dvostruk jer virus izravno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih.

VELIKO OTKRIĆE 'Otključan' kompleks enzima koji utječe na razvoj više vrsta karcinoma

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako, kaže Bell.

Lijek usporio rast neizliječivih karcinoma prostate


Neke metode radije se koriste modificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka. "Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju