Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bezbolno

REVOLUCIJA?! Jednostavnim testom otkrila bi se smrtonosna bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski znanstvenici razvili su novu vrstu elektronskog senzora koji na bezbolan i neinvazivan način može otkriti naznake postojanja raka jajnika kod pacijentica jednostavnim testiranjem daha.

Postoje slične sprave kojima se testiranjem daha otkrivaju druge vrste karcinoma, no zahvaljujući naprednoj tehnologiji novi elektronski senzor prikuplja više informacija o potencijalnom postojanju bolesti, manji je volumenom i zbog toga praktičniji od postojećih.

Znanstvenici tvrde i da je sigurniji te precizniji i pouzdaniji od metoda koje su se u otkrivanju ove vrste raka koristile dosad. Senzorima iz aparatića koji izgledom podsjeća na inhalator kakav koriste astmatičari, nastoje se 'uhvatiti' lako hlapljivi organski spojevi (VOCs) koji se izlučuju dahom, na način da koriste fleksibilne polimerne supstrate prekrivene zlatnim nano-česticama za koje prianjaju hlapljivi organski spojevi.

Karcinom jajnika najčešće se otkrije u uznapredovaloj fazi. Kahn vjeruje da će se ista jednostavna tehnika ubuduće primjenjivati u testiranju i otkrivanju drugih vrsta te u dijagnosticiranju bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove. "Promjene u metabolizmu koje prate određenu bolest uzrokuju i promjene u sastavu i/ili u koncentraciji hlapljivih organskih spojeva izlučenih dahom", objasnila je za portal Mental Floss voditeljica projekta Nicole Kahn s izraelskog Instituta tehnologije.

Na temelju inicijalnih testiranja Kahn i kolege precizno su otkrili postojanje raka jajnika u 82 posto slučajeva, što je, kako tvrde, značajan napredak u odnosu na dosadašnje metode, među kojima su krvni testovi i pregled transvaginalnim ultrazvukom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbogom bolnim pregledima REVOLUCIONARNO Otkrivena tehnika kojom se iz zadaha može otkriti čak 17 bolesti Slika nije dostupna Želimo li zaista znati? Nasmiješi se kameri: Izumio četkicu za zube koja snima sve što se događa u našim ustima!

Nakon ovoga, banane više nećete gledati istim očima

Riječ je o neinvazivnoj, sigurnoj i jednostavnoj metodi koja će omogućiti da se testiranju podvrgne puno više pacijentica. Dosad se prakticiralo testiranje samo visokorizičnih pacijentica, a poznato je da su simptomi ove vrste karcinoma vrlo podmukli te se kod većine žena ne zamjećuju.

Karcinom jajnika najčešće se otkrije u uznapredovaloj fazi. Kahn vjeruje da će se ista jednostavna tehnika ubuduće primjenjivati u testiranju i otkrivanju drugih vrsta te u dijagnosticiranju bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove.

Kahn je rekla da s kolegama radi na volumenom još manjim i osjetljivijim senzorima prije nego što budu spremni za kliničku upotrebu.

Smrtnost od raka jajnika veća je nego od bilo kojeg drugog raka ženskih reproduktivnih organa, a preživljavanje pacijentica kod ove bolesti usko je povezano sa stupnjem proširenosti u trenutku njezina otkrivanja, zbog čega je detekcija bolesti u najranijoj fazi iznimno važna.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Nano Letters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene