Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi ova vinska kuća.

Galerija


 Vinarija Kutjevo je jedna od najznačajnijih vinarija regije te se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom u proizvodnji vrhunskih vina. Godine 1232. u Kutjevu je sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. U Kutjevačkom podrumu čuva se vinska arhiva koju je još 1890-ih godina ustrojila obitelj Turković, tadašnji vlasnici vlastelinstva Kutjevo. U 2. svjetskom ratu arhiva je poharana, no od 1947. godine do danas sustavno je uređena. Danas predstavlja najbogatiju vinsku arhivu Hrvatske te šire ovog dijela Europe.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović otkrio kako je završio u Klubu usred koronakrize: "Zvao me prijatelj iz Dalmacije, bilo je puno hrane koju je trebalo baciti" Problemi istarskih vinara - 5 Muke po vinarima, prodaja pala i do 90 posto: Bačve su im pune vina, ali nema ga tko popiti

Jedinstvenost vina iz podruma tvrtke Kutjevo čini tlo koje vino obogaćuje mineralima najstarijih planina u Europi te položaj koji se nalazi na istoj zemljopisnoj širini kao i poznata svjetska vinogorja poput Piemonta, Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona. Godišnja proizvodnja vina iznosi šest milijuna litara, od čega se približno 80% proizvodnje bazira na sorti graševini. Vinogradi u vlasništvu vinarije leže na južnim padinama Papuka i Krndije na nadmorskoj visini između 200-400 metara te se rasprostiru na površini od 420 hektara.

PR
PR

Vinarija Kutjevo dodatne potrebe za proizvodnju vina osigurava dogovaranjem otkupa grožđa s lokalnim kooperantima. Ovaj kooperantski odnos nastao je zbog dugogodišnje tradicije lokalnog stanovništva u uzgoju vinove loze koje si na ovaj način osigurava izvor prihoda kućanstva te iz potrebe tvrtke da osigura dostatnu količinu vina za potrebe tržišta.

Ove godine proizvest će se vino od približno 8,3 milijuna kilograma grožđa. Treba napomenuti da je otkup grožđa iz kooperantskih vinograda u berbi 2018. veći za gotovo 70% u odnosu na prošlogodišnju berbu. Uzrok i uspjeh ovoga povećanja leži u povećanoj potražnji i prodaji vina iz podruma vinarije Kutjevo, gdje se ugovorena proizvodnja povećala s 300 ha u 2017. na 350 ha u 2018. godini. S obzirom na navedeno, vinarija Kutjevo s ponosom može reći da je najpouzdaniji partner kooperantima u kutjevačkom vinogorju te generator razvoja cijelog grada.

PR
PR

Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi ova vinska kuća. Samo ove godine otvorena su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunjska, Slovačka i Kina. Udio izvoza u ukupnoj prodaji vina u prvih deset mjeseci ove godine bilježi rast od 30% u odnosu na prošlu. Prodaja vina na domaćem tržištu u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je rast od 8% u odnosu na 2017. Jednako tako raste i prodaja buteljiranog programa u kojem je važno istaknuti Vrhunsku graševinu kojoj je prodaja porasla za 4% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na domaćem i izvoznom tržištu ostvarena je prodaja od 285.000 butelja što je čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu.

Ova prodajna ekspanzija rezultat je konstantnog unapređenja kvalitete proizvoda vinarije Kutjevo, čime je tvrtka stekla zavidan imidž kod svojih kupaca i krajnjih potrošača.