Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nije izgubljena

Pronađena slavna violina koja je svirala dok je Titanic tonuo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko se potvrdi autentičnost ovog predmeta i ako ode na dražbu mogao bi postići rekordan iznos.

Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titanicu svirao i nakon što je brod počeo tonuti, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespućima morskih dubina. No i sami stručnjaci su bili iznenađeni kada su pronašlu violinu koja je pripadala Wallaceu Hartleyu, članu orkestra Titanica.

Pročitajte i ovo Pirovačka priča o Titanicu - 1 Priča Antice Olivari I Pirovac ima svoju priču o spašavanju s Titanica: Na brodu koji je prvi došao do mjesta potonuća bila je i jedna Pirovčanka Slika nije dostupna Violina Stradivari za 1.5 milijuna dolara

U tijeku su testiranja koja će na kraju pokazati je li to zaista violina s Titanica, no stručnjaci kažu kako imaju razloga vjerovati da je to istina, piše Daily Mail.

>>Prodaju se fotografije s 'Titanica'!

Prije sto godina, kada je Titanic potonuo, s njim su otišli i članovi orkestra koji su svirali dok su se putnici ukrcavali na čamce za spašavanje. Nakon što su pronađena njihova tijela novine su pisale kako je Hartley pronađen s violinom čvrsto stisnutom na prsima, no kasnije ona više nigdje nije pronađena, pa se smatra da ju je uzeo netko tko je radio na izvlačenju tijela iz mora.

Sadašnji vlasnik tvrdi da je violina kasnije bila vraćena Hartleyevoj zaručnici, a navodno da se to može potkrijepiti i njenim dnevničkim zapisom iz 1912. godine u kojem je napisala da je od srca zahvalna onome tko joj je vratio violinu njena zaručnika.

Ukoliko završi na aukciji mogla bi potući dosadašnji rekord među artefaktima s Titanica koji za sada drže ključevi poštanskog ureda prodani 2007. godine za 101,000 funti.

Osoba koja sada tvrdi da posjeduje spomenutu violinu živi u Velikoj Britaniji, no navodno nije u rodu sa Wallaceom Hartleyem.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene