Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspoređivanje X i Y kromosoma dovela je do nekih novih studija o muškom genu. Muškarcima stiže sretna vijest!


Teorije Australian National Universityja i profesora genetike Briana Sykesa iz 2003. godine ipak su pretjerane. Naime, oni su istraživanjima došli do zaključka da će muški gen izumrijeti za 5 milijuna godina odnodno 100 tisuća godina po procjenama Sykesa.

Vezani članci Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Samo šest posto zaposlenih žena među najbolje plaćenim zaposlenicima Slika nije dostupna Gen, druženje s rodbinom: Nevjerojatni razlozi za razvod

Ljudske stanice nose 23 para kromosoma uključujući jedan par koji određuje spol. Iako se dosad vjerovalo da će muška vrsta izgubiti svoj gen, muškarci ipak neće izumrijeti ako je vjerovati najnovijoj studiji doktorice Jennifer Hughes s Whitehead Instituta.

U prethodnim studijama iz 2005. ljudski kromosom Y ispitivan je na čimpanzama čija se vrta od ljudske razlikuje oko 6 milijuna godina.
'Y ne ide nigdje!', izjavila je Hughes za BBC News. "Mi ne možemo isključiti mogućnost da se to ne bi moglo dogoditi, ali geni koji se nalazi u kromosomu Y ostaju tu gdje jesu.'

(BBC)