Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

POTPUNO POGREŠNO? Na putu prema zdravlju zaboravite na 10.000 koraka na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da je postalo pravilo da je za zdrav način života potrebno dnevno napraviti 10 000 koraka, no stručnjaci upozoravaju kako je to stari izračun nastao u vrijeme kada nije postojalo toliko nezdrave hrane.

O tome kako je fizička aktivnost potrebna za održavanje zdravog organizma znaju svi. Svakodnevno smo bombardirani sa svih strana o raznim dijetama i načinima na koje možemo uspješno skinuti višak kilograma ne bi li ostali zdravi, a time i sretni.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Goran Ivanišević postao je brend ambasador UNIQA osiguranja Pokrovitelj UNIQA osiguranje Goran Ivanišević o novoj ulozi: ''Sretan sam što imam priliku promovirati prave vrijednosti i ponašanjem biti primjer za sve mlađe generacije''

Gotovo da je postalo pravilo da je za zdrav način života potrebno dnevno napraviti 10 000 koraka, no stručnjaci upozoravaju kako je to stari izračun nastao u vrijeme kada nije postojalo toliko nezdrave hrane.

RADITE U UREDU? Poslušajte ovaj savjet stručnjaka

Izračun je nastao 1960-ih godina za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju, a profesorica koja proučava utjecaj kretanja na psihičku aktivnost kod ljudi, Catarine Tudor-Locke, napominje da je ova brojka stvorena i određena velikim dijelom samo za marketinške svrhe, a nema veze sa stvarnom potrebom čovjeka za kretanjem.

"Ono na što valja obratiti posebnu pažnju je razlika u prehrani između 1964. i prehrane danas. U ono vrijeme, posebice u Japanu, život je bio manje kaloričan, bilo je manje životinjskih masti prisutno u hrani, kao i manje automobila i ostalih prjevoznih sredstava na koje se danas oslanjamo", rekla je Tudor Locke.

Živimo u vremenu iznimno različite nutritivne vrijednosti, a povodimo se istim brojkama. Došlo je vijeme da se suočimo sa istinom. I dok se stručnjaci i liječnici slažu kako je bilo kakva aktivnost poželjna i bolja od nikakve aktivnosti, Tudor-Locke naglašava da se ne može jedna brojka primijeniti na sve ljude. Svaki organizam je drugačiji i svakom treba pojedinačan pristup.

'Mogao sam stati na Trg bana Jelačića i podijeliti novce, no Hrvatska od toga ne bi imala velike koristi'

Velika europska studija objavljena u siječnju ove godine ukazala je na smanjenje fizičke aktivnosti za čak 30%.

"Za ljude koji nisu navikli vježbati, odnosno baviti se fizičkom ativnošću, brojka od 10 000 koraka je prevelika te bi zbog nje mogli odustati od bilo kakve aktivnosti, dok s druge strane oni koji nisu fizički aktivni, a dnevno u prosjeku naprave 2 500 koraka, za takve je i 5 000 uspjeh. Ne trabamo svi odraditi 10 000 koraka dnevno kako bi ostali zdravi. Naravno cilj nam je težiti ka tome da se što više krećemo", rekla je Tudor-Locke.

Ono u čemu se svi slažu je kako je potrebno što više vježbati, kretati se i hraniti se zdravo. Postoje oni koji se hrane zdravo, a previše vremena provode sjedeći. Također 10 000 koraka moglo bi biti premalo za djecu kojoj je potrebna fizička aktivnost za pravilan rast i razvoj.

Zbog toga, iako je 10 000 koraka lako pamtljiv savjet, ne treba ga uzimati zdravo za gotovo već se truditi što više kretati. Stoga, stojte rađe nego da sjedite, hodajte rađe nego da stojite, trčkarajte rađe nego da hodate, trčine rađe nego da trčkarate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene