Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvuk stravične zviždaljke zvuči kao čovjek koji urla od boli.


Nemoguće je zamisliti užas koji su osjećali drevni ljudi dok su čekali da ih žrtvuju astečki svećenici. Stručnjaci su otkrili kako je strašni ritual pratila zaglušujuća buka koju su emitirale zviždaljke u obliku lubanje.

Vezani članci Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti: 140 djece žrtvovano na najbrutalniji mogući način Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Oduvijek vas je zanimalo kakvi se zvukovi mogu čuti na dnu oceana? Sada imate priliku doznati, i to - UŽIVO

Zvuk stravične zviždaljke smrti uhvaćen je na filmu i zvuči kao čovjek koji urla od bola, sablasni nalet 'zviždanja' vjetra ili vrisak tisuću leševa, piše Daily Mail.  Zviždaljke su otkrivene prije više desetljeća i privlačile su pozornost arheologa zbog oblika lubanje, ali tek nedavno je istražena zastrašujuća buka koju proizvode.

Dio stručnjaka tvrdi da su Asteci buku vjerojatno koristili kako bi pomogli ljudskim dušama da otputuju u zagrobni život, nakon žrtvovanja pred hramovima. Također, moguće je da su ih koristili i ratnici kako bi zastrašili neprijatelje na početku bitke.

Glazbenik Quijas Yxayotl objasnio je da je zvižduk smrti korišten i za posebne ceremonije, poput one za Dan mrtvih.

Roberto Velázquez Cabrera (66), inženjer koji živi u Meksiku proveo je godine u pokušajima da rekonstruira instumente drevnih Asteka kako bi ispitao zvuk koji proizvode. Stručnjaci misle kako je zvuk zviždaljke smrti povezan i s vjetrom.

Senzacionalno otkriće: Iskopali astečki monolit iz 8. stoljeća

Zviždaljke se povezuju sa smrću ne samo zbog oblika lubanje. Naime, dva primjerka pronađena su u rukama kostura žrtvovanog muškarca ispred hrama boga vjetra Ehecatla u Meksiku. Nalaz sugerira da su zviždaljke povezane s Ehecalom i vjetrom smrti. Prvi crteži zvždaljke objavljeni su 1971. godine.

Arheolozi su otkrili i druge vrste zviždaljki koje su Asteci koristili za razne svrhe, a bile su napravljene od različitih materijala poput gline, perja, šećerne trske i žablje kože.

Vjeruje se i da su drevni liječnici pokušavali koristiti zvukove za izlječenje bolesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook