Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služio za prizivanje kiše

Senzacionalno otkriće: Iskopali astečki monolit iz 8. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senzacionalno otkriće u meksičkoj državi Morales. Arheolozi su pronašli 60 tona težak monolit iz 8. soljeća koji prikazuje astečkog boga kiše.

Na monolitu se nalaze crteži koji prikazuju obrađivanje zemlje pa se vjeruje kako je Astecima služio za prizivanje boga kiše Tlaloca. 'Crteži i znakovi koji se nalaze na njemu uglavnom su povezani s poljoprivredom i vodom. Vrlo je vjerojatno da se ovaj monolit koristio tijekom rituala za prizivanje kiše i bio je okrenut prema vulkanu Popocatepetlu', kazao je arheolog Raul Gonzalez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U moru kod Sicilije NEOČEKIVANO OTKRIĆE Pronađen 'Stonehenge' star 10 000 godina: 'Preci nam ipak nisu bili tehnološki primitivni' Slika nije dostupna REVOLUCIONARNO OTKRIĆE TAJNA CRNOG MONOLITA Kamen s dna Sredozemnog mora mijenja sve što se znalo o praljudima

Ritualno kamenje pronađeno na obližnjem arheološkom nalazištu Xochicalco na kojemu su također simboli boga Tlaloca arheolozi povezuju s novopronađenim masivnim monolitom. 'Na svima koje smo uspjeli dešifrirati nalazi se crtež kukuruza i crtež Tlaloca. Pronašli smo i druge. Neki su 'čovjekoliki', a neki potpuno bezoblični. Još ne znamo njihovo točno značenje ili što točno predstavljaju', kazao je Gonzalez.

Lokalni mediji su izvijestili kako su ovaj neprocjenjivi artifakt prvi pronašli građevinski radnici koji su u blizini radili na izgradnji jednog trgovačkog centra i o svojem otkriću obavijestili vlasti. Arheolozi se nadaju da će 60 tona težak monolit pronađen u blizini autoceste biti izložen u Xochicalco zoni koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene