Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Penjač bez nogu

Popeo se na Kilimanjaro koristeći samo ruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez obzira na to što nema noge, 31-godišnjak iz Toronta popeo se na vrh Kilimanjara visok 5.895 metara i to u samo tjedan dana.

Spenceru Westu amputirane su obje noge kad je imao 5 godina, zbog genetskog poremećaja s kojim se rodio, ali to ga nije spriječilo u ostvarenju njegova cilja, piše Mirror.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjesto za avanturu VIDEO Penjač se popeo na zaleđene slapove Niagare Slika nije dostupna Evo kako izgledaju! Pogledajte: Vrhovi svijeta na Googleovim kartama!

'Trenutak kad sam ugledao vrh bio je nevjerojatan, činio mi se kao fatamorgana', rekao je Spencer. 'Pogledali smo oko sebe i shvatili da smo, nakom sedam napornih dana nemilosrdnog penjanja, nakon 6.000 metara krvi, znoja, suza i povraćanja, ipak uspjeli! Krvavi prsti i žuljevi su se isplatili', dodao je.

>> Pao više od 300 metara niz planinu i odšetao!

Spencer je godinu dana trenirao za ovaj pothvat, a čak 80 posto rute penjao se koristeći samo ruke. U utorak je stigao na vrh Uhuru u Tanzaniji, zajedno sa svojim najboljim prijateljima Davidom Johnsonom i Alexom Meersom. Od svih koji krenu u osvajanje ovog vrha, samo ih polovica u tome i uspije. 

Spencer se rodio s hipoplazijom sakruma, poremećajem zbog kojeg mu se trtična kost nije pravilno razvila te su njegove noge bile trajno ukrštene. Kad je imao samo tri godine, noge su mu amputirane do koljena, a dvije godine kasnije i sve do ispod zdjelice.

>> FOTO: Hodao po užetu iznad provalije

Odlučio sam se popeti na Kilimanjaro ne samo da pomaknem granice svojih mogućnosti, nego i kako bih inspirirao druge da se suoče s vlastitim preprekama i izazovima. Osvajanje vrha Kilimanjara bio je najveći izazov u mom životu, a to što sam ga ostvario šalje poruku snažniju nego što je sama vjera u sebe. Puno ljudi pomoglo mi je u ostvarenju ovog cilja i neizmjerno sam im zahvalan na tome, kao i na podršci', rekao je Spencer. Njegov trijumf prikupio je više od 300.000 funti za pomoć djeci.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene