Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Danskoj razvila je 'kristalne materijale koji mogu vezati i pohranjivati visoke koncentracije kisika'.


Podvodno disanje uskoro bi moglo postati realnost. Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Danskoj razvila je 'kristalne materijale koji mogu vezati i pohranjivati visoke koncentracije kisika'.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Koronavirus je mutirao? Znanstvenici s Floride vjeruju da je sad još zarazniji Slika nije dostupna I to se dogodilo: Kineski poduzetnik prodaje ZRAK u limenci!

'Nekoliko zrna sadrži kisika dovoljno za jedan udah, a kako materijal može apsorbirati kisik iz vode oko ronioca i opskrbljivati ronioca s njim, on neće morati sa sbobom nositi više od nekoliko zrna', objasnila je profesorica Christine McKenzie, piše mic.com. 

'Kada je supstanca zasićena kisikom, može se usporediti sa spremnikom kisika pod pritiskom - razlika je u tome što ovaj materijal može sadržavati tri puta više kisika', stoji u priopćenju.

VIDEO Morsko čudovište mu se približilo na samo 3 metra!

Ekipa koja stoji iza razvoja kristala uspoređuje ga sa spužvom koja može apsorbirati i zadržavati kisik, a ne samo reagirati na njega.

Očita namjena izuma bilo bi korištenje pod vodom, odnosno za podvodno disanje. McKenzie je istaknula da se kirstal gotovo može usporediti sa spremnikom kisika koji bi mogao imati razorne posljedice za ronioce. Naime, treba uzeti u obzir promjene tlaka pod vodom i činjenicu da većinu vremena ne udišemo čisti kisik već mješavinu kisika i drugih plinova.

Objavio recept za lijek protiv raka!

Ipak, sama činjenica da ova tehnologija postoji otvara mogućnost za daljnja istraživanje i mogla bi bi dovesti do toga da ronjenje i disanje pod vodom postanu puno lakši.

Osim što bi kristal roniocima mogao omogućiti da provode više vremena pod vodom, mogao bi biti jedna od glavnih blagodati za pacijente s rakom pluća koji sa sobom moraju nositi male, ali teške spremnike kisika. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook