Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjači teleskop na svijetu

U rad se pušta 'vremenska mašina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U čileanskoj pustinji Atacami danas će u rad biti pušten najjači teleskop na svijetu. Slika svemira koju on proizvodi je čak 10 puta oštrija od one NASA-inog Hubblea.

Teleskop Alma, zahvaljujući kojem ćemo dobiti dublji pogled u svemir, sastoji se od čak 50 antena postavljenih na području od 10 kilometara. Opservatorij vrijedan 1,3 milijarde dolara radi po principu kombiniranja radiovalova s brojnih antena kako bi stvorio sliku svemira. Ekvivalent tome bio bi divovski teleskop promjera 14.000 metara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od sljedeće godine VIDEO Ovo je novi način pretraživanja svemira Slika nije dostupna Kepler-78b FOTO U dalekom svemiru otkrivena paklena inačica Zemlje

>> Astronomi UŽIVO pratili rađanje novog planeta!

Alma djelomično radi još od 2011. godine, ali tek danas će u rad biti pušteno svih 50 antena. Inače, pustinja Atacama smještena je na 5000 metara nadmorske visine i nebo je najčešće potpuno čisto zbog čega su uvjeti za promatranje svemira upravo na tom mjestu gotovo savršeni.

Iz Opservatorija javljaju kako će u budućnosti Alma imati čak 66 antena što će astronomima omogućiti promatranje valnih duljina inače nevidljivih golom oku. Tada će Alma proizvoditi sliku čak 10 puta oštriju od NASA-inog teleskopa Hubblea, piše Sky News.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene