Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogato iskustvo

Pogledajte 10 cool letjelica kojima je letio Neil Armstrong

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neil Armstrong, bivši NASA-in astronaut, koji je preminuo u 82. godini života, bio je pilot s bogatim iskustvom i satima leta u brojnim letjelicama.

Donosimo vam pregled 10 najzanimljivijih letjelica, kojima je Armstrong pilotirao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inovativni koncepti NASA kreće dublje u svemir - I to ovom pionirskom tehnologijom Slika nije dostupna Rusija demantira upade Jacenjuk: Upadi u zračni prostor uvlače Ukrajinu u rat

>> Po ovome ćemo ga pamtiti: 'Malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo!'

Grumman F9F-2 - Armstrong je pilotirao ovim zrakoplovom tijekom korejskog rata, a sveukupno je u njemu odradio 78 borbenih misija.

North American F-100C - Nakon korejskog rata, Armstrong je radio kao test pilot u High Speed Flight Stationu. Letio je na ovom tipu zrakoplova.

McDonnell F-101 Voodoo - rani supersonični borbeni zrakoplov. Armstrong je i njime letio.

Lockheed F-104 Starfighter - kontroverzni američki borbeni lovac, kojeg je američka vojska koristila u periodu između 1958. do 1969. godine. Bio je na lošem glasu zbog velikog broja nesreća i pogibija pilota. U njemačkoj je taj zrakoplov dobio nadimak 'Widowmaker' (onaj koji stvara udovice). Armstrong je pilotirao i preživio Starfightera.

Bell X-1B - Armstrong je letio ovom inačicom originalnog X-1 zrakoplova, kojim je Chuck Yeager probio zvučni zid po prvi put.

Bell X-5 - Još jedan eksperimentalni zrakoplov kojeg je legendarni Armstrong vozio.

The Paraglider Research Vehicle (Parsev) - Armstrong je letio i paragliderom, koji se koristio za vježbu sigurnog slijetanja svemirskom letjelicom.

X-15 - Armstrong je ovim eksperimentalnim raketnim zrakoplovom postigao visinu od 63.246 metara te brzinu od 5,74 maha (pet puta brže od brzine zvuka), odnosno 6.420 kmh.

Gemini 8 - pilotirajući ovom raketom, Armstrong je postao prvi čovjek koji je pristao s drugom letjelicom u svemiru.

Apollo Lunar Module - Na kraju, naravno, dolazi šećer, a to je i Armstrongovo najveće postignuće za života. ovim je modulom sletio na Mjesec i izgovorio rečenicu, 'Ovo je jedan mali korak za čovjeka, ali velik skok za čovječanstvo', kojom si je osigurao status besmrtnika i obvezne opće kulture u svim svjetskim udžbenicima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene