Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo Neil Srmstrong

Po ovome ćemo ga pamtiti: 'Malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neil Armstrong umro je u 82. godini. 'Neil je bio jedan od najvećih američkih junaka, ne samo ovoga vremena, nego svih vremena', poručio je američki predsjednik Barack Obama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna GOTOVO 900 TISUĆA PRIMJERAKA "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Armstrong je početkom mjeseca operiran te mu je ugrađena srčana premosnica zbog začepljenja arterija. Umro je uslijed komplikacija nakon operacije, javlja CBS news.

Rođen je 5. kolovoza 1930. godine u Wapakoneti, u Ohiju. Bio je NASA-in astronaut, pilot, svemirski inženjer i sveučilišni profesor. Najvažnije od svega, bio je prvi čovjek koji je stupio na Mjesec.

>> Otvorio dušu i prvi put progovorio o misiji na Mjesec!

Armstrong je vodio misiju Apolla 11, koji je 20. srpnja 1969. godine sletio na Mjesec. Radio vezom Armstrong se javio na Zemlju i izvijestio o 'malom koraku za čovjeka, ali velikom za čovječanstvo'.

Nakon toga, tri je sata proveo u svemirskoj šetnji, zajedno s kolegom astronautom Edwinom Buzzom Aldrinom.

Sa suprugom Carol živio je u predgrađu Indian Hilla, a posljednih godina živio je povučeno. Njegova obitelj opisala ga je je kao voljenog supruga, oca, djeda, brata i prijatelja, ali i kao američkog heroja koji je uvijek vjerovao da samo radi svoj posao.

Obama: Armstrong jedan od najvećih američkih junaka

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u subotu žalost zbog smrti astronauta Neila Armstronga, nazvavši ga jednim od najvećih američkih junaka.

"Neil je bio jedan od najvećih američkih junaka, ne samo ovoga vremena, nego svih vremena", poručio je američki predsjednik u priopćenju Bijele kuće u povodu smrti Armstronga, prvog čovjeka koji je kročio na Mjesec.

Armstrong i njegovi kolege koji su se spustili na Mjesec posvjedočili su svijetu snagu američkog duha, koji doseže iza onoga što se smatra nezamislivim, naglasio je Obama.

"I kad je Neil prvi put stupio na površinu Mjeseca, to je bio trenutak ljudskog dostignuća koji nikad neće biti zaboravljen", poručio je američki predsjednik, dodajući kako Armstrongov istraživački duh danas živi u svima onima koji su život posvetili istraživanju nepoznatoga.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene