Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Borba protiv bakterija

Kako brišete ruke nakon pranja? Doznajte kako je najučinkovitije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otprije je poznato da se 80 posto zaraznih bolesti širi rukama zbog čega je njihovo temeljito pranje toplom vodom i sapunom iznimno važno, no znanstvenici su nedavno ustanovili da su za gotovo potpuno uništenje bakterija nakon pranja od sušila za ruke djelotvorniji papirnati ručnici.

Dakle, ako se ruke temeljito operu sapunom gotovo svi tragovi bakterija s njih bit će uklonjeni, neovisno o tomu na koji ih način kasnije sušite. Najgore što možete učiniti je ne oprati ruke dovoljno temeljito ili "oprati" ih bez sapuna. U tom slučaju vjerojatnije je da će vaše ruke i dalje biti rasadnik bakterija.

Pročitajte i ovo Pršut: Ilustracija - 5 NEKE SU I BACILI Klimatske promjene donijele glavobolju proizvođačima tražene hrvatske delicije, spas donosi tek prva prava bura Slika nije dostupna Kozmetika Afrodita Snaga prirode za ekskluzivnu njegu ruku

No to nije sve. Ako ruke nakon temeljita pranja sapunom i toplom vodom ne osušite kako treba još uvijek niste zaštitili ni sebe ni one oko vas od prijenosa potencijalnih uzročnika bolesti jer se bakterije najbolje prenose i razmnožavaju na vlažnoj koži.

Ovo je spasilo više života od mnogih medicinskih otkrića

Ako je vjerovati znanstvenicima, ruke nakon pranja najsigurnije je osušiti papirnatim ručnikom. Pokazalo se da prosječnom sušilu za ruke treba 45 sekunda kako bi vlažnost ruku smanjilo za 97 posto, a papirnatim ručnikom isti se učinak postiže nakon desetak sekunda. Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici koji su koristili stroj za sušenje ruku bili nestrpljivi te da su ruke uz njegovu pomoć sušili prosječno oko 22 sekunde.

Učinkovitijem uklanjanju bakterija s ruku pridonosi i trenje koje se događa dok vlažnu kožu brišemo papirnatim ručnikom, a studija je pokazala da sprave za sušenje mogu biti prijenosnici novih bakterija zbog kontaminiranog zraka u određenom okruženju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene