Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mjesec je puno bliži i dostupniji od Marsa o kojem se toliko priča. I turistima ima mnoštvo toga za ponuditi.


Dok se priča i piše o budućim turističkim posjetima Marsu, mnogu su zaboravili na ono što je u njihovom vlastitom 'dvorištu'. Naime, naš Mjesec od Zemlje je udaljen 'samo' 384.000 kilometra pa nam je više od 150 puta bliže nego Mars. Budući da je u blizini i da je do njega lako doći, Mjesec je taj koji će vjerojatno biti prva stanica budućih svemirskih turista.

Vezani članci Hrvatski influenceri - 7 A sve za 200.000 kuna: Za promociju Lijepe Naše država organizirala međunarodni susret influencera. Većina ih je iz Hrvatske Ulična hrana Njihovu hranu žele turisti iz cijelog svijeta, pogledajte kako uspijevaju privući pažnju

I to uopće nije loše. Naime, na Mjesecu će moći posjetiti dovoljno lokacija vrijednih bilježenja fotoaparatom. Osim očitih turističkih atrakcija, poput mjesta slijetanja Apolla 11, postoje i druge prirodne znamenitosti s kojima se ne može mjeriti ništa što imamo na Zemlji ili drugim planetima i satelitima.

VIDEO Propustili ste krvavi mjesec? Nemojte i ovaj video!

Portal io9.com izvojio je sedam mjesečevih čuda.

1. Mali krater nazvan Peary leži točno na sjevernom polu Mjeseca. Ime je dobio po istraživaču koji je prvi došao do zemljinog Sjevernog pola, Robertu Pearyju. Iako je sam krater i većina krajolika uglavnom u mraku, vrhovi uvijek sjaje briljatnim sjajem. Poetični astronomi ove vrhove su nazvali 'planinom vječne svjetlosti' koja je vjerojatno mjesto s jednim od najromantičnijih naziva u Sunčevom sustavu.

2. Kopernikov krater vidi se čak i sa Zemlje i jedna je od najljepših znamenitosti na Mjesecu. Širok je 93 kilometra i vidiljiv je kroz dalekozor.

3. Lunarni Bali Hai, planina Pico usamljena je planina u obliku piramide koja se uzdiže oko 2500 metara iznad okolnog ravnog krajolika na Mjesecu.

4. Velika Alpine dolina duga je 165, a široka oko 10 kilometara. Nastala je kada je površina Mjeseca podijeljena duž pukotine. Dvije strane razdvojene su, a među njima je ostala dolina.

5. Rupes Recta ili Ravni zid ogroman je nagib na Mjesecu. I njega je moguće uočiti sa Zemlje pomoću malenog teleskopa. Dug je 110 kilometara.

6. Južni pol - Aitken Basin najveći je krater na Mjesecu. S promjerom od 2240 kilometara i dubinom od gotovo 13 kilometara jedan je od najvećih poznatih kratera u cijelom Sunčevom sustavu.

7. Prirodni most jedno je od najvećih iznenađenja koje su astronomi otkrili na Mjesecu. Dok je većina prirodnih mostova na Zemlji rezultat vjetra ili erozije vode, na mjesecu nema ta dva čimbenika, tako da je za stvaranje ovog mosta zaslužna lava.

Na kraju, bitno je naglasiti da ovo nisu sve zanimljive lokacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju