Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao drugačiji mozak

Otkrivena tajna Einsteinove genijalnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albert Einstein imao je drugačiji oblik mozga, a stručnjaci sad smatraju kako je to upravo uzrok njegove posebnosti i genijalnosti.

Tako je pokazalo provedeno istraživanje, tijekom kojeg je mozak slavnog genija uspoređen s 85 mozgova običnih ljudi.

Pročitajte i ovo Mozak (Dnevnik.hr) Kortizol je kriv za sve Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Slika nije dostupna Svjetski dan moždanog udara Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

>> Prodaje se Einsteinovo pismo Bogu, početna cijena 3 milijuna dolara

'Iako su veličina i asimetričan oblik Einsteinovog mozga bili normalni, neki dijelovi, poput moždane kore, čeonog, tjemenog i režnja potiljka, prilično su posebni. Postoji vjerojatnost kako je upravo to omogućilo određene neurološke impulse koji su zaslužni za njegove načine povezivanja i matematičke sposobnosti - izjavila je Dean Folk, profesorica antropologije na Sveučilištu u Floridi, prenosi Science Daily.

Dijelovi frontalnog režnja ekstremno su kompleksni, parijetalni su u nekim dijelovima izuzetno asimetrični, primatni somatosenzori i motorika blizu predjela koji obično predstavljaju lice i jezik bili su znatno prošireni u lijevoj hemisferi, istaknuo je Falk i zaključio kako je bio potpuno oboren s nogu tim otkrićem. Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći je li Einsteinov mozak došao u stanje genija prije ili poslije bavljenja fizikom.

Inače, Einsteinov je mozak, uz dozvolu njegove obitelji, fotografiran poslije njegove smrti 1955. godine. Albert Einstein je formulirao Specijalnu i Opću teoriju relativnosti kojima je unio revoluciju u modernu fiziku. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921.godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene