Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije istraživanje pokazalo

Otkriven jezik čimpanza: Rukama pokazuju 'slijedi me', 'stani' i 'uzmi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači su proučavali više od 4.500 tisuća gesta u 3.400 interakcija među majmunima, snimljenima u Ugandi između 207. i 2009. godine.

Čimpanze koriste svoje ruke kako bi dale do znanja što žele. Pokazuju rukama kada žele poručiti 'slijedi me', 'stani' ili pak 'uzmi', pokazalo je najnovije istraživanje, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Neka su prijašnja istraživanja dokazala da naši najbliži rođaci koriste gestikulaciju u komunikaciji što je nametnulo pitanje o povezanosti komunikacijskog sustava i ljudskog jezika.

Afrika: Nestaju staništa čovjekolikih majmuna

Američki časopis Current Biology, objavio je najnoviju studiju prema kojoj je stvoren prvi rječnik čimpanza koji objašnjava pojmove koje su majmuni, obuhvaćeni istraživanjem, 'govorili' jedni drugima.

Tako je u rječniku dekodirano čak 66 samostalnih pojmova, koje su čimpanze pokazivale kako bi ostalima dale do znanja što žele, a istraživači tvrde da bi se spajanjem ovih osnovnih pojmova moglo konačno razumjeti majmune.

Ono što je najvažnije je da je smisao ostao dosljedan, bez obzira na to koji je majmun pokazivao gestem one su uvijek bile iste.

Istraživači su proučavali više od 4.500 tisuća gesta u 3.400 interakcija među majmunima, snimljenima u Ugandi između 2007. i 2009. godine.

Čimpanze studentu iščupale prste na ruci

Utvrđeno je da kada majka pokazuje na svoje tabane, svojem djetetu, to znači da mu govori 'popni se na mene'. ruke druge čimpanze znači da želi da je se češka, dok glasnim žvakanjem ženka majmuna šalje zavodljive signale te poziva na parenje.

U istraživanju se napominje kako su neki od signala bili kontradiktorni, neki su, iako isti, označavali sasvim suprotne pojmove.

Video prikazuje čimpanzu kako jasno rukom daje signal ženki kojom je poziva na parenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene