Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Analiza fosila iskopanog 2007. godine počela je 2012. godine, a radi se o srodniku iz porodice dinosaura koji je tijekom krete živio u Africi.


Argentinski znanstvenici otkrili su novu lozu dinosaura, šest metara dugog mesoždera koji je žario i palio Patagonijom prije 90 milijuna godina.

Vezani članci Napad nožem kod Lyona u Francuskoj (Foto: AFP) - 1 Francuska izručuje Argentini policajca zvanog "mesar" zbog zločina u doba diktature Svećenik (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Argentina: Počelo suđenje svećenicima optuženima za seksualno zlostavljanje gluhonijeme djece

"Mislili smo da se radi o dinosauru iz porodice Carnotaurusa ili Gigantosaurusa, ali na kraju smo otkrili posve novu, ranije nepoznatu lozu", rekao je paleontolog Sebastian Apesteguia na predstavljanju u znanstvenom centru u Buenos Airesu.

Dinosaur nazvan "Gualicho" prema patagonskom božanstvu, iskopan je 2007. kod grada El Chocoa u središnjoj provinciji Rio Negro, na sjevernom rubu Patagonije.

Analiza fosila počela je tek 2012.

Čini se da je dinosaur srodnik dinosaura iz porodice Deltadromeusa koji je tijekom krete živio u Africi. No, s udovima s dva prsta sličniji je Tiranosauru.

"Gualicho" pripada liniji koja se razvla u južnoj hemisferi i uključuje dinosaure koji su živjeli u Australiji.

Aposteguia kaže da će im on pomoći da saznaju više o dinosaurima mesožderima u Južnoj Americi.

"Milsimo da znamo sve, a onda otkrijemo posve novu lozu", rekao je. (Hina)