Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski znanstvenici proveli u Kini, prenosi BBC.


Znanstvenici su testirali uzorke krvi 151 kineskog dobrovoljca u dobi od sedam do 81 godine kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Sličnim testiranjem u Britaniji namjeravaju provjeriti pokazuju li rezultati istraživanja na kineskim dobrovoljcima univerzalnost.

Vezani članci Ivan Puljiz Korona u bolnicama, a dolazi gripa - stručnjaci odgovaraju može li to naš zdravstveni sustav izdržati Cjepivo protiv gripe, ilustracija Lopovi imaju imaju novu metu: Ukradeno više od 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju tko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici.

Znanstvenici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često.

Vrhunac epidemije: Tri puta više oboljelih od gripe u Hrvatskoj

Znanstvenici su testirali krv na devet najčešćih sojeva virusa gripe koji su kružili svijetom između 1968. i 2009. Radi se o sojevima virusa gripe tipa A koji su se širili Europom i SAD-om.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama. Od 30 godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLoS Biology. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook