Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poklopac sarkofaga kojeg su sredinom 19. stoljeća iz Egipta u Britaniju donijeli oxfordski sveučilištarci potaknuo je niz nesretnih događaja. Mnogi se pitaju, jesu li sve slučajnost ili prokletstvo sarkofaga?!


Pet oxfordskih sveučilištaraca koji su sredinom 19. st. posjetili Egipat, uzeli su sa sobom kao 'suvenir' poklopac od sarkofaga u kojem je bila pohranjena visoka svećenica boga Amon-Ra. Ona je bila na visokom položaju u Egiptu, tijekom vladavine 21. dinastije faraona (1085-945 godine p.n.e.), kada su Egipat potresali nemiri. Krupnih očiju, i raširenih ruku, njena slika na kovčegu je imala zlokobnu auru. Od kako je otkrivena, donosila je smrt i nesreću svima koji su došli u kontakt sa njom, piše Blic.

Vezani članci Slika nije dostupna POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina Slika nije dostupna FOTO Što se to događa s najstarijim mumijama?

Na povratku iz Egipta, dva oxfordska sveučilištarca su umrla. Treći se slučajno upucao prilikom lova i ostao je bez ruke. Četvrti član grupe, Arthur Wheeler, prokockao je svoju cijelu imovinu. Ponovo se obogatio i preselio u Ameriku, a bogatstvo je izgubio u požaru i poplavi.

Poklopac od sarkofaga preuzela je njegova sestra, a fotograf koji ga je slikao je umro neobjašnjivom smrću, kao i muškarac koji mu je odnio ploču na fotografiranje.

VIDEO Pogledajte što su potresi izbacili na površinu!

Ljudi su nakon toga bili uvjereni da je poklopac sarkofaga uklet. Međutim, ubrzo je otkriveno da su sve te smrti samo početak.

Ploča sarkofaga nalazi se u Britanskom muzeju, i poznata je kao 'artefakt 22542'. Ipak, mnogi je znaju i kao 'Mumiju koja donosi nesreću'. Svećenica čije bi tijelo trebala natkrivati, nikada nije pronađena. Od kako je došla u muzej 1889., ova umjetnina je okrivljena za razne nezgode, od potapanja Titanika, do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Jedan britanski mladi novinar objavio je reportažu o ovom neobičnom predmetu. Tri godine kasnije, iznenada je umro. Poslije ovoga samo su se redali nesretni slučajevi, koji su nekako bili povezani sa mumijom.

Nikada nije dokazano da je i jedan od ovih nesretnih slučajeva imao veze sa mumijom. Također, većina stručnjaka će reći da je čitava ta priča o prokletstvu 'obična glupost'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook