Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski znanstvenici su otkrili novu podvrstu komarca Culex molestus koji se prilagodio životu u urbanim sredinama.


Za razliku od svojih rođaka ovaj se komarac razmnožava i vreba iz tamnih pukotina i cijevi koje se nalaze 'ispod grada'. Osim toga, za razliku od drugih vrsta komaraca ova vrsta za razmnožavanje, tj. polaganja jajašaca, ne treba se prvotno nahraniti krvlju.

Vezani članci Vozači čekaju na testiranje na koronavirus u Aucklandu Zbog tri slučaja zaraze na tri dana blokirali grad od 2 milijuna ljudi. Stručnjaci: "Ova strategija ima prednosti, ali za dijelove svijeta je prekasno" Zmija na prozoru Zmija promolila glavu i iznenadila vlasnike, koji su uspjeli snimiti urnebesan prizor

>> Pogledajte trenutak 'sudara' komarca i kapljice vode!

Većina komaraca se razmnožava u ribnjacima, jezerima, bazenima ili močvarama, no ova vrsta, koja je uvezena u Australiju 40-ih godina prošlog stoljeća, u potpunosti se prilagodila životu u podzemlju te za razmnožavanje koristi septičke jame te odvode kanalizacijskih i oborinskih voda.

To je otkriće potaknulo pozive na redizajn sustava kanalizacije i pohrane vode jer gradske vlasti strahuju da su urbanisti, sasvim nesvjesno, stvorili nove mogućnosti za razmnožavanje komaraca što bi moglo dovesti ne samo do njihova nekontroliranog razmnožavanja, već i do širenja raznih bolesti koje ovi krvosisači prenose.

Novu je podvrstu otkrio znanstvenik Cameron Webb s Medicinskog fakulteta u Sydneyju. Kako je komarce vrlo teško pratiti on i njegov tim su se po kanalizaciji i odvodima 'šuljali' pune dvije godine kako bi dovršili svoje istraživanje. No, kada su stigli do WC blokova u gradskim parkovima 'uhvatili su jackpot'. Napuštene septičke jame prvi su izbor ovih komaraca za - 'rodilište'.

Osim toga, za razliku od drugih vrsta komaraca ova vrsta za razmnožavanje, tj. polaganja jajašaca, ne treba se prvotno nahraniti krvlju. Većina se komaraca naime, da bi uopće razvila jajašca, treba prvo nahraniti. Ova prilagodba je najvjerojatnije rezultat pomanjkanja odgovarajućih životinja čijom krvlju su se hranili. Taj 'biološki trik' im omogućava da se razmnožavaju cijele godine. Webb vjeruje kako je to jedina australska vrsta komarca koja to može.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.