Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne treba krv za razmnožavanje

Nova vrsta komarca: Vampir koji živi u - kanalizaciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski znanstvenici su otkrili novu podvrstu komarca Culex molestus koji se prilagodio životu u urbanim sredinama.

Za razliku od svojih rođaka ovaj se komarac razmnožava i vreba iz tamnih pukotina i cijevi koje se nalaze 'ispod grada'. Osim toga, za razliku od drugih vrsta komaraca ova vrsta za razmnožavanje, tj. polaganja jajašaca, ne treba se prvotno nahraniti krvlju.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Invazija komaraca u Slavoniji - 1 Grizu kao ludi Najezda gigantskih krvopija: "U vrtu se ne može raditi, lete u oči i usta. Životinje su u plikovima, bježe s paše"

>> Pogledajte trenutak 'sudara' komarca i kapljice vode!

Većina komaraca se razmnožava u ribnjacima, jezerima, bazenima ili močvarama, no ova vrsta, koja je uvezena u Australiju 40-ih godina prošlog stoljeća, u potpunosti se prilagodila životu u podzemlju te za razmnožavanje koristi septičke jame te odvode kanalizacijskih i oborinskih voda.

To je otkriće potaknulo pozive na redizajn sustava kanalizacije i pohrane vode jer gradske vlasti strahuju da su urbanisti, sasvim nesvjesno, stvorili nove mogućnosti za razmnožavanje komaraca što bi moglo dovesti ne samo do njihova nekontroliranog razmnožavanja, već i do širenja raznih bolesti koje ovi krvosisači prenose.

Novu je podvrstu otkrio znanstvenik Cameron Webb s Medicinskog fakulteta u Sydneyju. Kako je komarce vrlo teško pratiti on i njegov tim su se po kanalizaciji i odvodima 'šuljali' pune dvije godine kako bi dovršili svoje istraživanje. No, kada su stigli do WC blokova u gradskim parkovima 'uhvatili su jackpot'. Napuštene septičke jame prvi su izbor ovih komaraca za - 'rodilište'.

Osim toga, za razliku od drugih vrsta komaraca ova vrsta za razmnožavanje, tj. polaganja jajašaca, ne treba se prvotno nahraniti krvlju. Većina se komaraca naime, da bi uopće razvila jajašca, treba prvo nahraniti. Ova prilagodba je najvjerojatnije rezultat pomanjkanja odgovarajućih životinja čijom krvlju su se hranili. Taj 'biološki trik' im omogućava da se razmnožavaju cijele godine. Webb vjeruje kako je to jedina australska vrsta komarca koja to može.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene