Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapljica 50 puta teža

Pogledajte trenutak 'sudara' komarca i kapljice vode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici istražuju kako komarci uspiju preživjeti 'udarce' kapljica vode kada su one i do 50 puta teže od njih!

Kada kiša počne padati, komarci se moraju boriti sa vodenim kapljicama, koje su i do 50 puta teže od njih. Za usporedbu, to je kao da usporedite težinu čovjeka i školskog autobusa!

Pročitajte i ovo komarci - 2 Dosadne krvopije Zbog vijesti da se u Srbiji pojavio virus Zapadnog Nila, Slavoncima se diže kosa na glavi. Od komaraca se brane kako znaju Slika nije dostupna Nema mira u Slavoniji VIDEO Nevjerojatna najezda komaraca u Sarvašu, snimka nastala dva dana nakon zaprašivanja: "Mi se ovdje moramo nositi s takvom situacijom"

Upravo način na koji komarci uspiju svladati ove prepreke predmet je istraživanja studije objavljene u ovotjednom izdanju „Proceeding of the National Academy of Sciences“, prenosi Huffington Post. 

>> Mislili ste da je nekoliko komaraca problem? E pa pogledajte ovo!

David Hu, profesor strojarstva i biologije na Georgia Institute of Technology i njegov tim koristili su neke od ortodoksnih metoda kako bi saznali kako komarci preživljavaju sudar sa kapljicom vode.

Koristeći kameru za snimanje objekata koji se brzo kreću, Huov tim „bombardirao“ je komarce s kapljicama vode i zabilježio rezulatate takvog sudara. Pogledajte ove zanimljive snimke!


Rezultati su pokazali da su komarci dobri u izbjegavanju kapljica, čak i kada ih direktno udare. Komarci su puno lakši u usporedbi s kapljicom vode što znači da kapljica spusti komarca, a ne prelomi se preko njega. Brzina kapljice vode se bitno ne mjenja i energija se ne prenosi na komarca. Kada kapljica vode udari većeg insekta, ona se prelomi na njegovim leđima i rezultira slamanjem insekta.

Huov tim je također otkrio da komarci nisu u potpunosti sigurni u sudaru s kapljicom vode. Kada ih pogodi kapljica, akceleracija se prenosi na komarca koji tada ubrzava prema zemlji. Ako ga kapljica pogodi kada je blizu zemlje, postoji mogućnost da udari u zemlju i da ga jačina udarca usmrti.

Rezulatati ovog istraživanja imaju i praktičnu primjenu. Zadnjih godina svjedočimo izumima vojnih letjelica mikroskopskih veličina, poznatih kao Micro Air Vehicles. Ukoliko te letjelice postanu malene poput komaraca očekuje ih ista sudbina u sudaru s kapljicama vode.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene