Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski poduzetnik, iskusan u pitanjima prostitucije, u ponedjeljak je po tko zna koji put dobio negativan odgovor na zahtjev da otvori javnu kuću, s obrazloženjem da prostitucija ne izaziva dovoljnu razinu smetnje koja bi se bordelom uklonila.


Poduzetnik Hermann Hahn poznati je vlasnik javnih kuća, ali u austrijskoj zemlji Vorarlberg ne uspijeva dobiti dozvolu. Razlog je u tamošnjem zakonu o ćudoređu. A on dopušta otvaranje javne kuće samo u slučaju da prostitucija, koja se ondje službeno zove "profesionalni blud", dosegne toliku razinu da predstavlja javnu smetnju. Zemaljski upravni sud u gradu Hohenemsu u ponedjeljak je Hahnu poslao odbijenicu s obrazloženjem da ta smetnja ne postoji, odnosno da ju "profesionalni blud" ne izaziva u dovoljnoj mjeri da bi otvaranje javne kuće bilo opravdano.

Vezani članci Austrija od idućeg tjedna popušta mjere Austrija popušta mjere: Kod frizera samo s negativnim testom na koronu, kazna za nenošenje maski popela se na 90 eura Ilustracija (Foto: AFP) U lavinama u Austriji poginulo pet osoba: Muškarac i žena pronađeni su zatrpani u golemoj snježnoj gromadi

Hahn već četiri godine pokušava dobiti dozvolu za javnu kuću na kraju grada, a grad se svim sredstvima bori protiv toga. Prva odbijenica stigla je još početkom 2012. Hahn se žalio ustavnom sudu, koji je presudio da je ćudoredni zakon u skladu s ustavom ali je pronašao grešku u postupku, pa se sve moralo ponoviti.

U Vorarlbergu nema legalnih javnih kuća, što znači da "profesionalni blud" ostaje zabranjen. Međutim, pretpostavlja se da ima 75 do 100 ilegalnih. Osim toga, u susjednom švicarskom kantonu St. Gallen ima 140 legalnih bordela, a vlasnici mnogih od njih su Austrijanci iz Vorarlberga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook