Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimka starija od 120 godina

Nevjerojatno otkriće iz Edisonova laboratorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivena je snimka njemačkog državnika Otta Von Bismarcka, kojeg je pomoću fonografa 1889. snimio suradnik Thomasa Edisona.

Teško ga je razumjeti, ali s obzirom da se radi o snimci iz 1889. godine zadivljujuće je samo čuti njegov glas.

Američki National Park Service objavio je kako je jedan od glasova pronađenih u desetak snimaka starih više od 120 godina, onaj njemačkog državnika Otta Von Bismarcka.

Stare snimke bile su spremljene u blizini improviziranog kreveta koji je izumitelj Thomas Edison koristio u svom laboratoriju u New Jerseyju.

Godine 1957., kompanija koju je stvorio izumitelj fonografa, preteču gramofona, donirao je laboratorij i sav njegov sadržaj američkom National Park Serviceu, javlja AP.

>> Čovjek bez kojega bi današnji svijet bio nezamisliv!

'Jedan od predmeta koji su pronašli bio je u jednoj od ladica ispod Edisonovog kreveta', rekao je Jerry Fabris, kustos u muzeju Thomas Edison National Historical Park.

Kutija je bila puna snimki zabilježene pomoću Edisonovog fonografa. Međutim o njima nije postojala dokumentacija, a većina glasova još je neidentificirana.

'Jedine riječi napisane na kutijama u kojima su bili cilindri sa snimkama su Wangemann i Edison', rekao je Fabris.

Theo Wangemann bio je Edisonov inženjer zvuka, koji je 1889. godine poslan u Europu kako bi nadgledao korištenje Edisonova fonografa. Snimao je orkestre, komičare i mnoge druge.

Na tom je putu snimio i Johannesa Brahmsa kako svira klavir, njemačkog državnika Otta Von Bismarcka, te jedinu snimljenu osobu rođenu u 18. st. – pruskog generala Helmutha von Moltkea.

Stuart Miller u čijem je posjedu fonograf Spectacle kojim su napravljene snimke, posudio ga je muzeju za poseban program o ranim snimkama. Bio je zadivljen kada je čuo Bismarckov glas. 'To je kao da je on danas živ', rekao je Miller.

Na snimci se čuje kako Bismarck recitira poeziju i daje savjete svom sinu Herbertu da živi moralno, te neka jede i pije umjereno. Snimka završava Bismarckovim riječima: 'Savijeti oca sinu.' Recitirao je i prve stihove francuske himne Marseljeze, zemlje koju je razbio u Francusko-pruskom ratu 1870. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene