Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google je jedno 'O' zamijenio hrvatskom trobojnicom, a u pozadinu postavio Plitvička jezera.


Kada kliknete na taj logo Google će vas odvesti na stranicu koja ispisuje pojam Dan neovisnosti, a kao prvi link nudi odlazak na stranicu Wikipedije. A tamo, između ostalog, stoji sljedeće: 

"Dan neovisnosti praznik je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Prije 24 godine u dramatičnim okolnostima Sabor je donio važnu odluku

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Toga datuma dogodila su se još dva važna događaja vezana uz hrvatsku neovisnost.

8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta), a 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik je pokrenuo Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja da se ostvari neovisnost Hrvatske". 

Vezani članci Slika nije dostupna Dragi očevi, sretan vam vaš dan! Slika nije dostupna Sunčana Škrinjarić na Google Doodleu, obilježavamo godišnjicu rođenja hrvatske književnice

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook