Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zasigurno ste se i vi katkad uhvatili u stereotipnom razmišljanju o nekim ljudima. Pročitajte neke od najzanimljivijih stereotipa o Europljanima.


Britanci

Tipičan stereotip o Britancima glasi da su oni 'polugoli pijani huligani' i uštogljeni snobovi, piše The Guardian. 'Kako možemo istovremeno biti uštogljeni dok u alkoholnoj izmaglici skidamo odjeću sa sebe?', pitaju se Britanci.

Francuzi

Vezani članci Slika nije dostupna Talijani neće u Hrvatsku, Nijemci iz solidarnosti idu u Grčku! Slika nije dostupna Doznajte koja nacija narjeđe mijenja čarape

Francuzi su, kažu njihovi susjedi, 'arogantne kukavice i šovinistički erotomani'. 'Kada govorimo o našem seksualnom životu, studije nas svrstavaju negdje na zlatnu sredinu. Ali od afere s Dominique Strauss-Kahnom, čak ni naši susjedi ne mogu čuti ovaj argument bez da se nasmiju', odgovaraju Francuzi.

Nijemci

Oni su navodno superefikasni, marljivi i disciplinirani, a i oni se sami slažu s time i kažu da zaista jesu vrijedni i disciplinirani i to sve u svrhu očuvanja ovakvih klišeiziranih stereotiopa.

Talijani

O njima se priča kako vole izbjegavati plaćanje poreza (na ovo je možda utjecalo i gledanje previše mafijaških filmova), ali i da su strastveni ljubavnici 'a la Berlusconi'. No, priča se i da su 'mamine maze' nesposobne za čin hrabrosti. Talijani pak sami za sebe tvrde kako im je jedina mana samodopadnost.

Poljaci

Za njih se može čuti da su 'pijani fanatični katolici' sa daškom antisemitizma, te da su posebno nadareno za vodoinstalaterstvo. Poljaci su odgovorili kako svi ovi stereotipi jesu donekle točni. No, tvrde da oni piju tek prosječne količine alkohola, da jesu katolici, no da se ne opterećuju time što Crkva govori, te da Židove ne simpatiziraju tek mrvicu više od ostalih Europljana.

Španjolci

Za Španjolce kažu da su mačo muškarci i vatrene žene skloni zabavama i 'siestama', te da ništa drugo ni ne rade. Oni odgovaraju da slika koju stranci imaju o njima potječe sa razglednice koju su poslali sa obiteljskog odmora u Španjolskoj, i da ne znaju što se sve događa izvan 'siesta' i zabava.