Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alex, papiga koja računa pametnija nego što smo mislili dok je bila živa.


Siva papiga Alex nije obična ptica. On je bio predmet istraživanja svih 30 godina, a i 4 godine nakon svoje smrti potiče brojna istraživanja. Alex je bio dokaz da ptice imaju matematičke sposobnosti po čemu bi mogle premašti čak i čimpanze za koje se smatra da su prve nakon ljudi u tim sposobnostima.

Vezani članci Slika nije dostupna Novo istraživanje: Ni žene ni muškarci ne misle da su nježnost i strpljenje muške osobine Mislav Bago - 2 SDP zacementiran, HDZ i dalje najjača stranka: Samo bi ih jedan podatak mogao zabrinuti

Rezultati posljednjeg eksperimenta su objavljeni i uvjerljiviji su no ikad. Papagaj je mogao pratiti osam stavki, prepoznati ih i pravilno odrediti arapskim brojevima od 1-8 pa čak i zbrojiti dvije brojke ako je njihov zbroj bio manji od 6.

'Voljela bih da je Alex živio duže i mislim da je ovo važno istraživanje jer se pokazalo što je sve još mogao učiniti.', rekla je zoo psihologinja Irene Pepperberg za Natural News.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju