Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistički biseri

'Najopasnije' države svijeta ili dragulji koje morate posjetiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često ih nazivaju najopasnijim mjestima na planetu, no nije baš posvuda opasno, a turistička je ponuda često naprosto neodoljiva.

Svi koji imaju dovoljno novca, vremena i nešto avanturističkog duha, a pritom im se godišnji odmor ne da koristiti na dobrom starom Jadranu ili u nekoj razvikanoj inozemnoj destinaciji što vrvi od posjetitelja, trebali bi razmisliti o odlasku na neka mjesta koja na prvi pogled slove kao izuzetno opasna, ali zapravo skrivaju prave bisere koji bi već sutra mogli postati pravi hit.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ilustracija rast iz mjeseca u mjesec Dnevnik Nove TV provjerio na koje destinacije vole putovati Hrvati

>> Zavirite u tajnu čuvanu 600 godina

Portal AskMen sastavio je popis zemalja iz kojih najčešće stižu krajnje negativne vijesti, zbog čega su nepravedno uklonjene s globalne turističke karte. Ukratko opisujući svaku od njih, iznosi argumente zašto ih definitivno treba posjetiti.

Armenija

Stravični genocid i sovjetska povijest najčešće su priče o ovoj zemlji u svjetskim medijima. Tu i tamo se može čuti ili pročitati o armenskom porijeklu članova benda System of a Down, starlete Kim Kardashian ili tenisača Davida Nalbandiana, no gotovo nitko ne spominje nevjerojatno raznolik krajolik i fascinantnu tisućljetnu povijest. Osim što je jedna od prvih kršćanskih zemalja na svijetu čije planinske vrhove krase stari manastiri, tamo se mogu vidjeti i golemi 4.100 metara visoki vulkan te bistro jezero Sevan, uz čije se prekrasne plaže može prilično kvalitetno jesti u restoranima s bizarno niskim cijenama. Armenska je gostoljubivost već ušla u legendu.

Etiopija

Glad, siromaštvo i uspješni maratonci vjerojatno nisu neke preporuke prosječnom turistu. No, svatko tko se malo bolje raspita lako može doznati da nereda koji su potresali Etiopiju krajem prošlog stoljeća više nema, a da je u prvi plan izbila genijalna lokalna gastronomska ponuda. Osim toga, u Etiopiji se nalaze frapantne znamenitosti poput crkava usječenih u stijene na od UNESCO-a zaštićenom lokalitetu u Lalibeli ili 13 nacionalnih parkova koji vrve rijetkim divljim životinjama. Tu je i glavni grad Addis Abeba, koji je fascinantan sam po sebi, a u njemu je smješten i jedan od najluksuznijih hotela u cijeloj Africi.

Indonezija

Potresi, tsunamiji, erupcije vulkana, teroristički napadi, pomorske nesreće, padovi aviona... Sve to odvraća neinformiranog turista od posjete ovoj državi. Treba ipak biti pošten i reći da ništa od navedenog nije baš svakodnevna pojava. Indonezija se nalazi na najvećem svjetskom otočkom arhipelagu, a tamo se mogu vidjeti i najveći svjetski gušter, najdulja zmija te najveći cvijet. Na Borneu pak ima više biljnih vrsta nego na čitavom afričkom kontinentu. Bali je prava oaza za ljubitelje surfanja i noćnog života, na Sumatri još uvijek živi respektabilna populacija orangutana, a gastronomska ponuda je izvrsna na baš svim otocima. Ukratko, Indoneziju nitko ne napušta razočaran.

Iran

Prosječni konzument dnevnih vijesti Iran doživljava mjesto kojim vladaju ratoborni tipovi ludi za nuklearnim oružjem. Malo je manje poznato da se u Iranu nalaze neka od najljepših (i najjeftinijih) svjetskih skijališta i da tri tisuće godina star antički grad Yazd i danas živi punim plućima. Teheranski Muzej suvremene umjetnosti može se pohvaliti s dvije i pol milijarde dolara vrijednom kolekcijom koja sadrži autore poput Picassa, Warhola i Pollocka, a svaki bi turist trebao posjetiti i Imamov trg u Esfahanu, gradu na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Ono što je najvažnije, Iranci su iznimno gostoljubivi i turiste dočekuju s oduševljenjem.

>> Ovo su najsretnije zemlje svijeta!

Kolumbija

Naravno da, kao i kod većine ostalih zemalja na ovom popisu, i u Kolumbiji ima uistinu opasnih i nestabilnih područja, ali za razliku od nekih prošlih razdoblja, sigurnost je u dobrom dijelu države na sasvim zadovoljavajućoj razini i otmice, po kojima je posebno poznata, nisu ni približno učestale kao nekada. Turistički atraktivna mjesta su, primjerice, snijegom prekriveni planinski vrhovi, vulkani, amazonska džungla i prvoklasne ronilačke destinacije - za istražiti sve njih ne bi bilo dovoljno ni nekoliko mjeseci. Ne treba zaboraviti ni niz prastarih gradova, brojne festivale, muzeje i bogatu gastroponudu u Bogoti, središte noćnog života i kraljevstvo salse u gradu Caliju te pravi turistički epicentar Cartagenu.

Kuba

Komunizam i Castrova dikatura prve su asocijacije na ovu prekrasnu otočnu državu. No, riječ je i o mjestu gdje se relativno jeftino može doći do izvrsnog medicinskog tretmana najopakijih bolesti. O bijelim pješčanim plažama, kubanskim cigarama, rumu i beskrajno ludim noćnim provodima da se i ne govori. Kao začin svemu tome treba dodati američke old timere koji su i danas uobičajena prometna sredstva na kubanskim cestama.

Mianmar (Burma)

Vojna diktatura i Aung San Suu Kyi, dugogodišnja politička zatvorenica te iste diktature, dobitnica Nobelove nagrade za mir, žena kojoj je i slavna grupa U2 posvetila jednu pjesmu (Walk On). Do travnja ove godine teško se bilo sjetiti kada je zadnji put iz Burme stigla neka pozitivna vijest. No, nakon travanjskih parlamentarnih izbora, koje su strani promatrači ocijenili slobodnima, poštenima i transparentnima, a i Suu Kyi je uspjela osvojiti mandat u parlamentu, stvari su se počele mijenjati. Zemlja se pomalo otvara svijetu i sve više turista dolazi vidjeti četiri tisuće godina stare budističke hramove plutajuća sela na jezeru Inle i zlatnu pagodu Shwedagon zasljepljujućeg sjaja u Yangonu. Država je to u kojoj se susreću kineska, indijska i južnoazijske kulture i za koju je slavni autor 'Knjige o džungli' Ridyard Kipling ne bez razloga rekao da je 'mjesto kakvog nema na ovome svijetu'.

Pakistan

Mnogi na sam spomen Pakistana istovremeno pomisle na ratne zone u Iraku ili Afganistanu, no riječ je zapravo o pravom turističkom dragulju. Naravno, nikako ne treba smetnuti s uma da ondje nije sve baš u najboljem redu, jer ipak se tamo godinama skrivao i jedan Osama bin Laden. No, ono najljepše u Pakistanu ionako se nalazi daleko od svih nevolja. Na sjeveroistoku države sudaraju se tri najviša planinska lanca na planetu s kojih se pored niza pitoresknih zabačenih sela spuštaju prekrasne rijeke nebeskoplave boje. Prava je to meka za planinare, s tima da za razliku od Nepala ili Indije gužve uopće nema.

Uganda

Od Idija Amina do Josepha Konyja, Uganda je za mnoge svojevrsni simbol čudovišnih vojnih psihopata zbog čega i nije često prisutna na globalnim turističkim kartama. Ipak, posljednjih godina situacija je tamo stabilna što je dovelo do procvata turističke ponude i poboljšanja kvalitete smještaja. Da Winston Churchill nekadašnju britansku koloniju nije bez razloga nazivao 'afričkim biserom', svjedoče neke od najvećih atrakcija, poput staništa gotovo izumrle planinske gorile i brojnih ostalih životinjskih vrsta. Ponuda avanturističkog turizma je raznolika i kreće se u rasponu od višednevnih safarija do raftinga po brzacima Nila, najdulje rijeke na planetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene