Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korisnici interneta primijetili su provokacijske nacističke simbole na pakiranjima praška za rublje.


Američka tvrtka Procter&Gamble u petak je priopćila da je uklonila promotivno pakiranje popularnog njemačkog praška za pranje rublja Ariel, koji je prikazivao nacistički kod.

Vezani članci Slika nije dostupna Više od 300.000 otetih: Djeca odabrana da budu dio 'super-rase' Slika nije dostupna Prije 75 godina krenuo je prvi vlak smrti - Ukupno je ubijeno 1,1 milijun ljudi

Nakon prosvjeda na društvenim mrežama, iz kompanije su priopćili da su prestali prodavati kutije na kojima je bio znak koji podsjeća na nogometni dres, a na kojem je pisalo Ariel 88, piše The Local.

Broj 88 koristi njemačka krajnja desnica kako bi obilježila nacistički pozdrav 'Heil Hitler'. H je, naime, 8 slovo u njemačkoj abecedi. Tako brojem 88 ekstremni desničari zaobilaze strogi njemački zakoni o zabranjenim političkim sloganima i simbolima.

Nakon 71 godine otkrivena tajna Hitlerova opsesija!

Kritike objavljene na internetu fokusirale su se i na izraz 'Nova koncentracija', koji prema pisanju ljudi na društvenim mrežama priziva nacističke kampove smrti, dok ih naziv Ariel podsjeća na riječ 'arijevac'.

'Čvrsto NE krajnje desno ideologiji - Pakiranja Ariela s neželjenim simbolom 88 od ponedjeljka se ne šalju u SAD', odgovorila je korisniku na Twitteru P&G jedinica u Njemačkoj.

Glasnogovornica tvrtke P&G kaže da nikada nisu razmišljali o konotacijama tog broja u Njemačkoj. 'Željeli smo oglašavati 83 plus 5, odnosno pet dodatnih pranja u odnosu na dosadašnja 83 koja je nudilo pakiranje ove veličine', rekla je glasnogovornica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook