Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana nakon čitanja, objavili su znanstvenici.


Novo istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory pokazalo je da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, na sličan način kao mišićno pamćenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Intrigantna studija: Pronađen prekidač za paljenje i gašenje svijesti kod čovjeka Slika nije dostupna Meditacija mijenja mozak, evo kako!

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozda odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga.

Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

Otkriveno što MOZAK RADI tijekom sna

"Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportitati u tijelo protagonista", rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autore studije.

"Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i nešto na biološkoj razini", dodao je Berns. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook