Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Znanstvenici su otkrili moždanu stanicu jedinstvenu za ljudski rod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa znanstvenika otkrila je novu moždanu stanicu za koju se smatra da je jedinstvena za ljudski rod, a nalazi se u dijelu mozga koji se povezuje sa svjesnošću. Veći dio mozga i dalje ostaje veliki misterij za znanstvenike.

Što je razlog tome da smo na vrhu prehrambenog lanca i što naš mozak čini drugačijim od mozga životinja i dalje su pitanja koja muče brojne znanstvenike jer na njih nemaju odgovor. Istraživanja pružaju vrlo skromne odgovore, a ovaj je tjedan objavljena nova studija u časopicu Nature Neuroscience u kojoj stoji kako je otkrivena nova vrsta stanice u ljudskom mozgu, piše News.com.au.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Novootkriveni neuroni sastavljeni su od gustog snopa živčanih vlakana, a takav tip stanice mogao bi biti dodan u kratak popis stanica koje su posve jedinstvene za ljudski rod i, eventualno, druge primate. Znanstvenici to uvjerenje potkrjepljuju činjenicom da takve stanice nisu pronađene kod ostalih životinja koje se koriste u laboratorijima, a, osim toga, "prikazuju anatomska svojstva koja nikad nisu opisana kod glodavaca", navodi se u objavljenoj studiji.

U istraživanju su sudjelovali znanstvenici iz SAD-a i Europe, a dokazi su prikupljani tijekom nekoliko godina istraživanja na Sveučilištu u mađarskom gradu Szegedu i Allenovom institutu za neurološku znanost u Seattleu u Americi.

Stanice pronađene u najsloženijem dijelu mozga

Složeni eksperimenti na uzorcima tkiva iz cerebralnih korteksa dvaju muškaraca koji su donirali mozak doveli su do ovog pronalaska. Radi se o stanicama pronađenima u području mozga za koji se smatra kako je povezan uz svijest što je jedna od najfascinantnijih i trajnih tajni u području neuroznanosti. "Radi se o najsloženijem dijelu mozga", napisao je dr. Ed Lein iz Allen Instituta u svojem izvješću.

U ovom trenutku pitanje s kojim se znanstvenici bave je - je li novootkrivena stanica u mozgu zaista jedinstvena samo za ljudski rod? "Mi stvarno ne razumijemo što ljudski mozak čini toliko posebnim. Proučavanje razlika na razini stanica je dobro mjesto za početak proučavanja, a sada imamo i nova saznanja za to", dodao je.

Znanstvenici smatraju kako su novootkriveni neuroni vrlo bitni u poremećajima mozga, a da bi testirali tu teoriju paniraju proučavati mozgove donatora koji su imali psihijatrijske poremećaje tijekom života. Budu li istraživanja pokazala kako su znanstvenici u pravu, postoji velika šansa da se utječe na tijek bolesti kod budućih pacijenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene