Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na otoku Sentinel živi pleme od kojeg je ruke digla i vlada nadležna za to područje. Brodovi mornarice paze da se turisti i istraživači ne približe otoku.


Nemaju mobitele, internet, računala, pa ni zahode - žive život koji je danas mnogima teško zamisliv pa i nemoguć. Riječ je o izoliranoj civilizaciji na udaljenom otoku Sentinel.

Vezani članci Trajekt za Sestrunj - 4 Na hrvatskom otoku još prije tri godine oglasom tražili trgovca. Javili se ljudi iz cijeloga svijeta. No iskrsnuo je problem Slika nije dostupna Sukobila se plemena lukovima i strijelama, dvoje mrtvih

Sjeverni Sentinel jedan je od Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu. Dom je potpuno izoliranom i neprijateljski nastrojenom plemenu zbog čega se opisuje kao mjesto na Zemlji koje je najteže posjetiti.

FOTO Grad koji skriva nevjerojatno blago

O jeziku, kulturi i naseljima plemena zna se vrlo malo. Žive u vrlo gustoj šumi koja ih skriva od ostatka svijeta. Ono što se zna o njima je da su lovci sakupljači. Ne obrađuju zemlju. Hrane se divljnim svinjama, ribom, voćem, gušterima i medom, piše viralnova.com.

U kolovozu 1981. godine brod Primrose nasukao se kraj otoka. Nekoliko dana kasnije članovi posade na nepokretnom plovilu primijetili su da 'mali crni muškarci nose lukove i strijele i grade brodove na plaži'.

Kapetan Primrosea radio vezom je zatražio hitnu pošiljku oružja kako bi se posada obranila, ali nisu je primili. Nemirno more zadržalo je otočane od broda, a nakon tjedan dana posada nasukanog broda spašena je helikopterom.

Luk i strijela za sve

Bez obzira tko ste, pleme će vas pri dolasku na otok dočekati kopljima i strijelama. Darovi u obliku hrane i odjeće ništa im ne predstavljaju.

Braća na dobrom putu da razotkriju misterij kanadskog otoka

Neprijateljski nastrojeni bili su čak i prema misiji spašavanja. Naime, u razdoblju nakon katastrofalnog tsunamija koji je pogodio Indijski ocean u prosincu 2004. godine, skupina spasilaca uputila se helikopterom pomoći plemenu. Htjeli su pronaći preživjele i pomoći im. Pokušali su na tlo baciti pakete s hranom, ali dočekali su ih neprijateljski nastrojeni mali crni ljudi. Jedan ratnik izašao je iz guste džungle i strijelom gađao helikopter.

Od otoka odustala i Indija

Iako Indija ima pravo vladavine nad otokom, nakon nekoliko propalih pokušaja uspostave prijateljskog kontakta od 1964. godine, indijska vlada je odustala od Sentinela. Posjeti otoku su zabranjeni, a indijska ratna mornarica brine se da se turisti, istraživači i drugi koji to pokušaju ne približe otoku.

Istraživači unatoč tome i dalje žude za proučavanjem ovih domorodaca, ali čini se da njihovi napori neće naići na odobravanje.

Iako je većini teško zamisliti život u takvoj osami, očito je da ovo pleme takav način života voli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju