Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogo je razloga zbog kojih bi koru bilo bolje pojesti nego oguliti. Pomaže kod problema s disanjem, drži rak i višak kilograma na distanci i to nije sve.


Osim što je zdrava, jabuka je namirnica koja se lako jede. Jedina stvar koja stoji između vas i prvog zalogaja je pranje. Međutim, među nama ima i onih koji su malo izbirljiviji po tom pitanju pa se na prvi griz 'bacaju' tek kad jabuku ogule.

Vezani članci Najdeblji dječak na svijetu smršavio 75 kilograma (Foto: Profimedia) A nije se mogao ni pomaknuti: Najdeblji dječak na svijetu smršavio 75 kilograma i igra badminton Charlotte Coker smršavjela je 20 kilograma uz pomoć hipnoze (Foto: Profimedia) Smršavjela 20 kilograma nakon "ugradnje" imaginarnog želučanog balona

Izgovori su različiti. Neki voćku gule jer im se ne sviđa tekstura kore, a drugima ne paše okus. I jedni i drugi guljenjem od jabuke ne uzimaju sve što im nudi. Huffington Post napravio je popis, tvrde, vrlo snažnih razloga zbog kojih možda više nikada nećete oguliti jabuku.

Razbijeno 10 popularnih povijesnih mitova!

Za početak - u kori je većina vlakana. Srednje velika jabuka s korom sadrži oko 4,4 grama vlakana, a bez nje oko 2,1 grama što nije dovoljno ni da ju se kvalificira kao 'dobar izvor vlakana.

U kori je i većina vitamina. Kada ju uklonite - gubite dobar dio vitamina C i A.

Jabuka vam može ublažiti probleme s disanjem - naravno samo ako ju pojedete s korom. Spoj odgovoran za takvo nešto je kvercetin koji se, naravno, nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je kako ljudi koji jedu pet ili više jabuka dnevno imaju bolja pluća.

VIDEO OVAKO se zapravo jede jabuka!

Kvercetin štiti još nešto - vaše pamćenje. Antioksidans se naime bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koja su povezana s Alzhemerovom bolesti i drugim degenerativnim problemima, barem kod štakora, kako se navodi u studiji iz 2004.

Kora na distanci drži i rak.

Studija Sveučilišta Cornell iz 2007. godine istkanula je pregršt spojeva pod nazivom triterpenoidi koji se nalaze u kori jabuke i koji ili 'sprečavaju ili ubijaju stanice raka'. Ovi spojevi posebno su ciljali stanice raka u jetri, debelom crijevu i dojkama.

Jedna kora dnevno drži i višak kilograma na distanci. Sadrži ursolic kiselinu koja je važan spoj u borbi ovog voća protiv pretilosti. Ursolic kiselina pomaže u povećanju mišićne mase i uništavanju masnog tkiva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook