Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi u potrazi za grobom Karla Velikog isključili su popularnu teoriju da je franački vladar pokopan u atriju aachenske katedrale.


Skupina njemačkih arheologa posljednje je tri godine provela tražeći dokaz da je franački car, kojeg mnogi smatraju prvim istinskim Europljaninom, pokopan u atriju katedrale. 'Ta se teorija pojavila 80-ih godina prošlog stoljeća i uporno se održava', rekao je voditelj istraživanja Andreas Schaub.

Vezani članci Slika nije dostupna Stvorio je carstvo koje je obuhvaćalo najveći dio zapadne Europe Slika nije dostupna Pripadnik ISIS-a slučajno odao svoju lokaciju putem Twittera!

Međutim, najstariji predmet pronađen u posljednjim iskapanjima u katedrali potječe iz 13. stoljeća, 400 godina nakon smrti Karla Velikog.

Točna lokacija njegova groba stručnjake okupira već stoljećima. 'Sigurno je da je Karlo Veliki pokopan u svojoj prijestolnici Aachenu i sigurno je da je to bilo negdje u području crkve', rekao je Schaub.

Karlo Veliki umro je 28. siječnja 814. godine. Žurno je pokopan istoga dana. Otprilike 250 godina kasnije car Svetog Rimskog Carstva Friedrich Barbarossa pronašao je grob i kosti Karla Velikog uklonio iz njega. One se danas čuvaju u škrinji u katedrali. Sam grob nikada više nije lociran. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju