Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožavanje zračnog prometa

Laserskim zrakama ometaju pilote i ugrožavaju promet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle je godine zabilježeno četiri puta više slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka u odnosu na 2010. godinu.

U razdoblju 2011.-2013. u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka od strane pojedinaca ili skupina, a prošle je godine zabilježeno četiri puta više slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka u odnosu na 2010. godinu, izvijestila je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Sve češća hakiranja na internetu odnose milijune dolara

Prema prikupljenim podacima, ugrožavanje zračnog prometa događa se i najizraženije je tijekom kritičnih faza leta, odnosno tijekom faze polijetanja i slijetanja zrakoplova, a piloti tvrde da se pri tome izvor laserskih nalazio u bližoj okolici aerodroma. Prema istim podacima laserske zrake najčešće su korištene u blizini zračnih luka Zagreb, Split i Zadar.

Agencija za civilno zrakoplovstvo navodi kako je u velikom broju država prisutan rastući trend usmjeravanja laserskih zraka prema zrakoplovu, namjerno ili nenamjerno. Time može doći do odvlačenja pažnje, zasljepljivanje te nekontroliranih reakcija pilota, pa se u navedenim državama osim preventivnih poduzimaju i rigorozne represivne mjere poput zatvorske kazne ili visokih novčanih kazni.

HACZ je, kao tijelo nadležno za nadzor sigurnosti zračnog prometa, poduzeo odgovarajuće aktivnosti za suzbijanje takvog ugrožavanja sigurnosti letenja u Hrvatskoj.

Pogledajte opasnosti koje prijete od hakerskih napada!

Kroz čl. 89. Pravilnika o aerodromima implementirana i međunarodna preporuka o zonama zabrane korištenja izvora laserskog zračenja koje se moraju ustanoviti u okolini aerodroma, određena ICAO Annexom 14 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, odnosno ICAO dokumentom'Manual on Laser Emitters and Flight Safety', dok je Pravilnikom o izvješćivanju događaja povezanih sa sigurnošću u zračnom prometu uređen model izvješćivanja koji uključuje i MUP zbog pokretanja mjera za detekciju konkretnih osoba ili objekata vezanih uz usmjeravanje laserskih zraka prema zrakoplovu. Zakon o zračnom prometu u članku 78.a također spominje područja letenja u kojima je ograničena uporaba izvora laserskih zračenja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene