Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle je godine zabilježeno četiri puta više slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka u odnosu na 2010. godinu.


U razdoblju 2011.-2013. u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka od strane pojedinaca ili skupina, a prošle je godine zabilježeno četiri puta više slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka u odnosu na 2010. godinu, izvijestila je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Sve češća hakiranja na internetu odnose milijune dolara

Vezani članci Hamas pogodio Izrael Stručnjak za vanjsku politiku o sukobu Izraela i Palestinca: " U njihovim odnosima ništa se neće promijeniti na bolje". Nije optimističan ni oko duljine trajanja sukoba Socijalnim radnicima prijete svaki dan - 9 Oni pucaju po šavovima, a doživljavaju niz napada: ''Verbalna agresija nama je svakodnevica. Nije toliko problem vrijeđanja, nego svih napada i straha za vlastitu sigurnost''

Prema prikupljenim podacima, ugrožavanje zračnog prometa događa se i najizraženije je tijekom kritičnih faza leta, odnosno tijekom faze polijetanja i slijetanja zrakoplova, a piloti tvrde da se pri tome izvor laserskih nalazio u bližoj okolici aerodroma. Prema istim podacima laserske zrake najčešće su korištene u blizini zračnih luka Zagreb, Split i Zadar.

Agencija za civilno zrakoplovstvo navodi kako je u velikom broju država prisutan rastući trend usmjeravanja laserskih zraka prema zrakoplovu, namjerno ili nenamjerno. Time može doći do odvlačenja pažnje, zasljepljivanje te nekontroliranih reakcija pilota, pa se u navedenim državama osim preventivnih poduzimaju i rigorozne represivne mjere poput zatvorske kazne ili visokih novčanih kazni.

HACZ je, kao tijelo nadležno za nadzor sigurnosti zračnog prometa, poduzeo odgovarajuće aktivnosti za suzbijanje takvog ugrožavanja sigurnosti letenja u Hrvatskoj.

Pogledajte opasnosti koje prijete od hakerskih napada!

Kroz čl. 89. Pravilnika o aerodromima implementirana i međunarodna preporuka o zonama zabrane korištenja izvora laserskog zračenja koje se moraju ustanoviti u okolini aerodroma, određena ICAO Annexom 14 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, odnosno ICAO dokumentom'Manual on Laser Emitters and Flight Safety', dok je Pravilnikom o izvješćivanju događaja povezanih sa sigurnošću u zračnom prometu uređen model izvješćivanja koji uključuje i MUP zbog pokretanja mjera za detekciju konkretnih osoba ili objekata vezanih uz usmjeravanje laserskih zraka prema zrakoplovu. Zakon o zračnom prometu u članku 78.a također spominje područja letenja u kojima je ograničena uporaba izvora laserskih zračenja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook