Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom 2011.godine grad prijestolnica kulture je finski grad Turku. Za to vrijeme njegovi građani na kazališne predstave ići će na liječnički recept.


'Kulturne recepte' pacijenti će dobivati za neka od važnijih događanja tijekom iduće godine. Šef odbora ove manifestacije, Juhani Leppä, smatra da kultura svakako ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje i baš zbog toga su liječničke ordinacije logična mjesta za distribuciju ove vrste recepata.

Vezani članci Prosvjed u Švedskoj 01 Finska odgodila lokalne izbore, a u Stockholmu i Beču održani prosvjedi zbog mjera protiv korone Slika nije dostupna Identificiran napadač iz Finske: Osmero ljudi nožem je napao osamnaestogodišnji Marokanac

Kako navode službene stranice Turka kao prijestolnice kulture, recepti će biti raspodijeljeni u devet zdravstvenih institucija, a dijelit će se tijekom redovitih pregleda kao dodatna terapija. Sa svojim liječnicima pacijenti će imati priliku razmotriti koja kulturna manifestacija može pomoći njihovom zdravstvenom stanju, a terapiju će na ulazima mijenjati za besplatnu ulaznicu. Ovu zanimljivu odluku donijelo je gradsko Vijeće za zdravstvo i socijalnu zaštitu, a potrebni formulari već su poslani odabranim ordinacijama.

>> Helsinki proglasio grafite dijelom urbane kulture

>> Spektakularno kinesko kazalište na vodi

Inače, Europska prijestolnica kulture održava se od 1985.godine, a svaku godine jedan ili više europskih gradova dobije priliku da postane centar kulturnih događanja. Tijekom 2010.godine čast da budu europskim prijestolnicama kulture imaju njemački grad Essen, mađarski Pečuh i turski Istambul kao predstavnik zemlje koja nije član EU.