Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australski tobolčari

Otkriće koje baca novo svjetlo na razvoj sisavaca: Klokani su ljevaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veća sklonost korištenju jedne ruke nije karakteristika samo ljudi jer se može uočiti i kod klokana koji su uglavnom ljevaci, zaključili su znanstvenici.

Ti australski tobolčari, poput ljudi, više se vole koristiti jednim ekstremitetom nego drugim u svakodnevnim zadacima s primjetnom razlikom: najčešće su ljevaci, objašnjavaju autori te studije koju je u četvrtak objavila revija Current Biology.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarca ubio kućni ljubimac: "Životinja je postala nasilna, nije dala bolničarima ni da priđu ozlijeđenom čovjeku"

To otkriće baca novo svjetlo na jedinstveni aspekt razvoja sisavaca, ocjenjuju znanstvenici.

VIDEO 'Borba' kakvu još NISTE vidjeli!

"Otkrili smo izražen stupanj sklonosti upotrebi jednog prednjeg uda", kaže biolog Jegor Malašišev s državnog sveučilišta Sankt Peterburg u Rusiji, glavni autor tog istraživanja.

"U svim radnjama proučavanim kod klokana dvonožaca ustanovili smo jaku ljevoruku sklonost", ističe on. Naprotiv, ta crta nije vidljiva kod klokana penjaša koji nastanjuju stabla i žive u krošnjama.

Autori istraživanja ustanovili su da su sivi klokani na istoku zemlje kao i crveni klokani prirodno ljevoruki u svim svojim aktivnostima, od držanja tijela u određenim položajima, obavljanja nužde, skupljanju lišća ili savijanju grane nekog stabla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene