Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veća sklonost korištenju jedne ruke nije karakteristika samo ljudi jer se može uočiti i kod klokana koji su uglavnom ljevaci, zaključili su znanstvenici.


Ti australski tobolčari, poput ljudi, više se vole koristiti jednim ekstremitetom nego drugim u svakodnevnim zadacima s primjetnom razlikom: najčešće su ljevaci, objašnjavaju autori te studije koju je u četvrtak objavila revija Current Biology.

Vezani članci Red za toaletni papir Kupci u panici zbog koronavirusa razgrabili toaletni papir, a ne mare za osnovne upute protiv širenja bolesti Slika nije dostupna Prekid borbe u prvoj rundi: Pogodio je klokana šakom u glavu kako bi spasio psa

To otkriće baca novo svjetlo na jedinstveni aspekt razvoja sisavaca, ocjenjuju znanstvenici.

VIDEO 'Borba' kakvu još NISTE vidjeli!

"Otkrili smo izražen stupanj sklonosti upotrebi jednog prednjeg uda", kaže biolog Jegor Malašišev s državnog sveučilišta Sankt Peterburg u Rusiji, glavni autor tog istraživanja.

"U svim radnjama proučavanim kod klokana dvonožaca ustanovili smo jaku ljevoruku sklonost", ističe on. Naprotiv, ta crta nije vidljiva kod klokana penjaša koji nastanjuju stabla i žive u krošnjama.

Autori istraživanja ustanovili su da su sivi klokani na istoku zemlje kao i crveni klokani prirodno ljevoruki u svim svojim aktivnostima, od držanja tijela u određenim položajima, obavljanja nužde, skupljanju lišća ili savijanju grane nekog stabla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook