Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna vjerodostojnost

Znanstvenici pobili jednu od najpoznatijih legendi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru odbacili su popularnu legendu da je egipatska kraljica Kleopatra umrla poslije zmijskog ugriza, prenosi BBC.

Egiptolozi i stručnjaci za zmije zajedno su ispitali vjerojatnost priče da je Kleopatru ubila kobra sakrivena u košari smokava. Zmija koja bi bila dovoljno velika da ubije kraljicu i dvije sluškinje ne može stati u takvu košaru, a vrlo je upitna vjerodostojnost triju fatalnih ugriza zaredom, zaključili su.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Ilustracija građani odahnuli Okončana drama: Pronađena izuzetno otrovna zelena mamba, nevjerojatno gdje se skrivala

Kleopatra, koja je umrla u dobi od 39 godina 30. godine prije Krista, bila je vladarica Egipta upletena u borbu za vlast u Rimskom Carstvu. Priča o njezinoj smrti postala je popularna legenda prenesena mnogo puta i na filmsko platno.

Od drevnih rimskih izvora nadalje, njezina se smrt često pripisuje ugrizu otrovne zmije, koju je kraljica pustila da je ugrize kako bi si okončala život.

Na djevojci koja je umrla prije 2.400 godina pronađena 'Kleopatrina ogrlica'

Egiptologinja Joyce Tyldesley i herpetolog Andrew Gray tvrde da je navodni krivac, kobra, naprosto fizički prevelika da bi se mogla sakriti na način kako je to prikazano u legendi. Radi se o zmijama koje tipično narastu do 2,5 metra duljine.

Čak i da je takva zmija prokrijumčarena do Kleopatre, jako je malo vjerojatno da bi ubila kraljicu i dvije sluškinje u tako kratkom roku.

"Ne samo što su kobre prevelike, nego postoji samo 10 posto šanse da ćete umrijeti od njezina ugriza. U većini slučajeva njezin je ugriz 'suh' i ne ispušta otrov", rekao je Gray.

"To ne znači da je kobra neopasna. Ako pusti otrov, sigurno ćete umrijeti, ali relativno sporo. One se otrovom koriste za samoobranu i čuvaju ga. Zato je gotovo nemoguće da će zmija tako gristi jednu osobu za drugom", zaključio je Gray. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene