Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhunski američki kirurg dao je ostavku na mjesto predsjednika institucije American College of Surgeons, zbog svojih komentara o spermi i njezinom cjelokupnom utjecaju na žene.


Dr. Lazar Greenfield dao je ostavku nakon komentara u kojem je citirao istraživanje koje je pokazalo da se žene koje prakticiraju seks bez zaštite osjećaju manje depresivno, od onih koje koriste zaštitu. Ključan faktor u tome, pokazalo je istraživanje koje je citirao, bila je sperma.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Zašto je čovjek s potvrđenim optužnicama važna karika vladajuće većine: "Mi smo demokratski neobrazovan narod" Miroslav Škoro (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Škoro o izjavi Grabar-Kitarović o željeznoj zavjesi: "Da nije smiješna, bila bi tragična"

Greenfield je u komentaru napisao i kako sperma ima čitav niz 'pojačivača raspoloženja' poput estrona, kortizola, prolaktina, oksitocina, serotonina i melatonina, svi od kojih su uspješni u borbi protiv depresije, prenosi Russia Today.

'Bolji dar od čokolade za Valentinovo'

'Studentice koje prakticiraju seks bez zaštite značajno su manje depresivne od onih čiji partneri koriste kondome. Njihovo dobro raspoloženje nije samo proizvod njihovog promiskuiteta, jer žene koje koriste zaštitu u seksu jednako su depresivne kao i one koje prakticiraju potpunu apstinenciju. Prednost dodira sa spermom pokazala je i smanjenje slučajeva pokušaja samoubojstava, kao i bolje rezultate na kognitivnim testovima. Eto, postoji ipak dublja veza između muškaraca i žena nego što je to Sv. Valentin mogao predvidjeti, a sada znamo i da postoji bolji dar ženama za Valentinovo od čokolade', napisao je u svojem komentaru Greenfield.

Komentar je naravno izazvao lavinu kritika kod ženskih kolega, koje ga nisu doživjele samo kao muški šovinizam. Nakon brojnih pismenih primjedbi, Greenfield se ispričao, no pritužbe su i dalje pristizale, pa je bio primoran dati ostavku. Kontroverze koje je izazvao niti tada nisu prestale te i dalje traju. Na njegovo mjesto došla je kolegica Dr. Patricia J. Numann.

Greenfield ipak ostaje ugledan kirurg i sveučilišni profesor, koji je zaslužan za izmišljanje takozvanog 'Grenfield filtera', koji sprječava krvne ugruške da dolaze u pluća.