Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Drugog svjetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. stoljeću.


Vijest da je ministru bez portfelja u Vladi Srbije, Velimiru Iliću, oduzeta titula četničkog vojvode odjeknula je poput bombe u susjedstvu.

Telegraf.rs je ispitao na koji se u stvari način uopće postaje četnički vojvoda.

Nakon Drugog svjetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. stoljeću. Titula se može dobiti samo na dva načina.

Prvi je da sam kralj, u ovom slučaju prijestolonasljednik Srbije Aleksandar II Karađorđević, dodijeli nekome čin četničkog vojvode, dok je drugi način da drugi 'stariji po činu vojvoda' dodijeli titulu nekome drugom.

U Drugom svjetskom ratu titulu vojvode je dodjeljivao Vojvoda Birčanin, po nalogu Draže Mihailovića. Vojvode u Bosni, Lici i Dalmaciji je birao Birčanin osobno.

Vezani članci Hitna pomoć (Arhiva: AFP) Dvogodišnjakinja preminula jer Hitna pomoć nije mogla doći: "Liječnik nije smio napustiti Dom zdravlja" Transparent s Dražom Mihailovićem (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Unuk Draže Mihailovića osniva muzej posvećen ratnom zločincu

Cijeli grad strahuje zbog najavljenog dolaska četnika

Zakletva četničkog vojvode ide, prema Telegrafu, ovako:

'Ja (ime i prezime), zaklinjem se svemogućim Bogom da ću svagda i u svim prilikama, biti vjeran, svom dušom odan i poslušan Srpskom narodu i da ću i životom i čašću zastupati njegove interese. Nikada neću iznevjeriti, niti se poniziti pred onima koji rade protiv interesa srpskog roda po cijenu života i časti. Dano vojvodstvo branit ću i svagda poštovati. Sve za srpstvo – srpstvo ni za što! S vjerom u Boga, za kralja i domovinu!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook