Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježba za mozak

Jeste li uspjeli doći do 30? Ako niste možda uspijete ovo?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjerite jeste li bolji u logičkom razmišljanju od singapurskih srednjoškolaca koji su među najboljima na svijetu.

Matematičko-logički zadatak iz jedne singapurske škole osvojio je internet i dao razmišljanja tisućama ljudi diljem svijeta. Na svom facebook profilu objavio ga je TV voditelj iz Singapura, Kenneth Kong, koji je isto bio nemalo zbunjen kada je vidio zadatak za 14-godišnjake.

 

Lets do some brainy exercise. Solve this ! #thisisaprimary5question #whenischerylbirthday #cherylisdifficult #datingskills

A photo posted by 江坚文 Kenneth Kong (@kennethjianwen) on

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usredotočite se Provjerite jeste li među rijetkim genijalcima koji iz prve mogu točno riješiti ovaj zadatak Slika nije dostupna Nova glavolomija Da vas vidimo matematičari, možete li riješiti sljedeći zadatak?



A on glasi ovako:

Cheryl je upravo upoznala Alberta i Bernarda koje je zanimalo kada je njezin rođendan. Sastavila je listu 10 mogućih datuma: 15., 16. i 19. svibnja, 17. i 18. lipnja, 14. i 16. srpnja te 14., 15. i 17. kolovoza. Jednome je kazala moguće mjesece, a drugome moguće dane.

Albert: 'Ne znam kada joj je rođendan, ali no znam da ne zna ni Bernard.'
Bernard: 'Nisam prvo znao kada Cheryl ima rođendan, ali sada znam.'
Albert: 'Onda i ja znam.'

Dakle, kada Cheryl ima rođendan?


Logičko razmišljanje trebalo bi ići ovako:

Prvo moramo poći od toga zna li Albert točan mjesec ili dan. Ako zna dan, ona nema šanse da Bernard zna kada je rođendan, dakle, Albert je taj koji zna mjesec.

Zadatak koji izluđuje internet: Možete li doći do broja 30?

Prema tome kako ide razgovor između njih dvojice, znamo da je Albert siguran da Bernard ne zna kada je rođendan. Dakle, svibanj i lipanj možemo isključiti (19. je jedini datum koji se pojavljuje u svibnju dok se 18. jedino javlja u lipnju). Drugim riječima, ako je Albert siguran da je svibanj ili lipanj, onda ne može biti siguran da Bernard ne zna, budući da je Bernard dobio datume 18. i 19..

Slijedom toga, Bernard isto zna da su svibanj i lipanj isključeni iz igre. Ako je tako, mogući datumi su 16. srpnja te 15. i 17. kolovoz (14. srpnja nije jer u suprotnom Bernard ne bi znao). Ako je Albert siguran da zna datum, onda zna da je u pitanju srpanj.

Odgovor je 16. srpnja.

Pitanje je, inače, bilo postavljeno na olimpijadi iz matematike, za učenike od 15 i 16 godina, piše Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene