Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodena atrakcija

Zbog kemijskih procesa jezero dobilo neopisivu plavu boju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koje more ili jezero ima najljepšu plavu boju na svijetu?

Odgovora je mnogo, ali Band-e Amir, prekrasna vodena atrakcija Afganistana sigurno pripada najljepšim vodenim destinacijama svijeta. Uvjereni smo kako vam Afganistan neće biti sljedeća destinacija za godišnji odmor pa stoga ćemo vam predstaviti Band-e Amir i njegove ljepote. Band-e Amir je skup od šest jezera koji se nalaze u području planina Hindu Kush u centralnom Afganistanu. Jezera se nalaze 75 kilometara sjeverozapadno od grada Baymana.

Pročitajte i ovo Titicaca Magija se primiče kraju Nestaje najviše plovno jezero na svijetu, ugrožen je život tri milijuna ljudi: ''Izuzetno smo zabrinuti'' Isušeno Lokvarsko jezero U Gorskom kotaru Isušeno jezero mami turiste: Ovakvi prizori vidljivi su samo jednom u 20 godina

Neopisiva plava boja rezultat je kemijskih procesa kalicijevog karbonata i CO2 koji nastaju u vodi.

Naziv Band-e Amir bi u prijevodu na hrvatski značio "Vladar brane", a odnosi se na imama Alija, prvog islamskog imama Shia muslimana. Svako jezero ima svoje ime (Gholaman, Qambar, Haibat, Panir, Pudina, Zulfiqar), a najveće i najdublje (150 metara dubine) je jezero Haibat.

40 godina čekanja na nacionalni park

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća započeo je proces proglašenja Band-e Amira kao nacionalnog parka Afganistana, no zbog dugotrajnih političkih trzavica, ratnih stanja i kaosa u državi, Afganistan je dobio svoj prvi nacionalni park tek 2009. godine.
Ljepotica okružena opasnošću

Zbog gore navedenih razloga te već poznatog stanja u Afganistanu, turistima se ne preporuča posjećivanje Band-e Amira zbog sigurnosnih razloga i radi mogućeg narušavanja prirodnog stanja jezera. Naime, zbog vojnih sukoba dio područja koji nije uz cestu je miniran, a budući se u jezera ne ulažu dovoljna sredstva za održavanje, dolasci turista narušavaju ekosistem jezera.

Stvarno je šteta što ovakva ljepota prirode nije lako dostupna svima onima koji bi htjeli posjetiti ova prekrasna jezera. (SvjetskiPutnikhr)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene