PR
PR

Možda ste kod sebe ili kod drugih uočili sitni defekt u smislu vertikalne tanke linije po sredini cakline zuba. Nije vam jasno što bi to moglo biti i pitate se može li zub puknuti?


 Naime, ova pojava naziva se lomna pukotina, eng. craze line. Javlja se kod ljudi različitih dobnih skupina, a evo trebate li biti zabrinuti ako ste ih primijetili...

Vezani članci PR Zdravlje nema cijene i ulaganje u njega uvijek je dobra ideja - prijavite se na besplatan pregled Autor fotografije: Poliklinika Arena Mali vodič za pravilnu oralnu higijenu

PR PR

Ove linije nisu ništa drugo nego pukotine u caklini koji ne ulaze u dentin.

Što to znači?

Znači da za sobom ne ostavljaju nikakvu štetu koja bi mogla naškoditi zdravlju vaše oralne šupljine.

Postoji li razlog za brigu?

Ukratko, ne. Naime, osim ako postoji bol ili promjena boje, ove linije se obično ignoriraju. Jedino ako vam smeta estetski defekt, u tom slučaju preporučuje se izbjeljivanje zubi kao najmanje invazivna metoda. Na taj način će se popuniti te mikropukotine i neće više biti vidljive.
Alternativa tome je da se površina cakline dodatno ispolira na što se lijepi estetski ispun ili keramička ljuskica koja pokriva prednju plohu zuba i prekriva estetski defekt.

Koji je uzrok ove pojave?

Tijekom godina korištenja, naši zubi imaju tendenciju da razviju sitne pukotine na tvrdom vanjskom sloju poznatom pod nazivom caklina.
Mogu se pojaviti prirodno ili biti posljedica neke traume tj. određenog stresa kojem su zubi izloženi, primjerice posljedica bruksizma, grizenja (olovaka, noktiju), nošenja oralnog nakita i slično. Što se prevencije tiče, bit će dovoljno da izbjegavate ovakva ponašanja.

Mogu li pukotine dovesti do pucanja zubi?

Ne mogu zato što ove linije nisu duboke pukotine, već samo površinske te ne mogu uzrokovati karijes.

Ukoliko želite uljepšati svoj osmijeh, obratite se za pomoć na 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju