Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U današnje doba u maloj mjeri možemo kontrolirati hoćemo li biti jutarnji ili noćni tip.


Izreka kaže: tko rano rani, dvije sreće grabi, a i opće je mišljenje da su ranoranioci organiziraniji i produktivniji od osoba koje ujutro vole dulje spavati, a lijegati kasnije, no znanstvenici tvrde da noćne ptice u kvaliteti života ne zaostaju za onima koji ustaju ranije.

Vezani članci Spavalice (Foto: brightside.me) Čuda prirode: Mogu zaspati bilo gdje i uopće se ne ustručavaju Spavanje (Foto: brightside.me) - 23 Blagoslov ili prokletstvo? Mogu zaspati baš na svakom mjestu i u svakoj prilici

Činjenica je da u današnje doba u maloj mjeri možemo kontrolirati hoćemo li biti jutarnji ili noćni tip. Istraživanja su pokazala da je ta preferencija gotovo u potpunosti genetski uvjetovana te da je sklonost tomu hoćete li postati noćna ptica ili ranoranilac zapisana u vašem genetskom kodu.

No i našim je precima takav bioritam pojedinaca bio od velike važnosti jer je u vrijeme kada su na Zemlji živjele zajednice lovaca i sakupljača bilo iznimno opasno dopustiti da svi njezini članovi spavaju istodobno. Netko je morao imati drukčiji bioritam i 'čuvati stražu', prenosi ScienceAlert.

Spavate li goli? Možda biste trebali!

U modernim su vremenima ljubitelji kasnog lijeganja zbog prirode radnog vremena i društvenih obveza prirodno zakinuti i konstantno neispavani. Neispavanost ljubitelja kasnog lijeganja koje im nameće ispunjavanje društvenih normi znanstvenici su nazvali 'društveni jet lag'.

Dakle, znanstveno je dokazano da su noćne ptice na određeni način u nepovoljnijem položaju jer neispavanost utječe na moždanu aktivnost. Stoga noćobdije imaju manje bijele moždane tvari koja pomaže neuronima u komunikaciji s drugim moždanim stanicama, a to znači i manju mogućnost za proizvodnju hormona "dobre volje", serotonina i dopamina.

VIDEO Snimali bebu dok spava: Snimka ih je iznenadila...

Ali noćobdije su, kažu znanstvenici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova. A nedostatak bijele moždane tvari kod njih se nadomješta lučenjem viših razina kortizola, hormona stresa, koji se povezuje s više poslovnih mogućnosti te s financijskom dobiti. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.

A kada je o tinejdžerima i spavanju riječ, pravila nema - čini se da hormonalne promjene privremeno mogu prevladati genetske različitosti. Samo privremeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook