Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sklapanje očiju je najbolji način da prizovete zagubljena sjećanja i ta će vam tehnika najvjerojatnije pomoći da se sjetite gdje ste zagubili ključeve stana ili neke druge predmete koje ne možete naći, uvjereni su znanstvenici sa sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji.


Oni su proveli istraživanje na dobrovoljcima koje je pokazalo da su oni koji su se koristili tehnikom zatvorenih očiju prije sjetili nekih stvari od onih koji su pokušali pronaći zagubljena sjećanja otvorenih očiju.

Vezani članci Sjećanje na žrtve Srebrenice - 2 U Saboru komemorativni skup u spomen na Srebrenicu: ''Pitanje je uvijek što će biti poslije nas, hoće li djeca uživati u blagodatima ili će i dalje uživati u mržnji'' Slika nije dostupna Atifašistička liga položila 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma

To bi se moglo pokazati korisnim tehnikom za svjedoke zločina i drugih kaznenih djela jer bi se prisjetili više detalja vezano uz događaj, pa bi policija trebala na taj način poticati svjedoke da vrate dio zagubljenog sjećanja.

Jedan od važnih čimbenika je i izgradnja dobrog odnosa između istražitelja i svjedoka, uvjereni su znanstvenici.

VIDEO Opet šokirala: Potpuno gola šetala gradom

"Naše istraživanje je jasno pokazalo da sklapanje očiju i dobar odnos između dviju strana pomaže svjedocima da se prisjete više detalja, slikovnih i zvučnih", rekao je znanstvenik Robert Nash.

Istraživanje je provedeno na način da je izabrana skupina gledala kriminalistički film ili seriju, a potom su dvije skupine, sa sklopljenim i otvorenim očima, odgovarale na pitanja. Prva skupina se "sjećala" puno više detalja od druge skupine.

Psiholozi vjeruju da vid mozgu oduzima jako puno energije za procesuiranje podataka pa se uklanjanjem vidnog polja mozak može više fokusirati na druge stvari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju