Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za potrebe istraživanja 32 tinejdžera, 22 djevojčice i 10 dječaka prosječne dobi od 14 godina, podvrgnuto je skeniranju mozga.


Poznato je da tinejdžeri ne reagiraju dobro na prigovaranja svojih majki. Novo istraživanje možda je otkrilo i zašto je to tako. Neuroznanstvenici tvrde da se mozak adolescenata zapravo 'isključi' kada čuju da ih vlastite majke kritiziraju, piše news.com.au.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija Sina i snahe javno se odriču: "Ne preostaje nam drugo, nisu nas nazvali četiri godine". Oglasio se i prozvani sin Život s djecom Život s djecom može biti urnebesan, ponekad se ponašaju kako pravi gremlini

Za nedavno objavljeni rad zaslužan je tim istraživača sa sveučilišta Pittsburgh, Berkeley i Harvard.

Za potrebe istraživanja 32 tinejdžera, 22 djevojčice i 10 dječaka prosječne dobi od 14 godina, podvrgnuto je skeniranju mozga. Puštani su im audio isječci vlastitih majki koje ih kritiziraju.

Znanstvenici su otkrili da se, kao odgovor na majčine kritike, kod mladih povećava aktivnost mozga u 'afektivnim mrežama', ali zabilježena je smanjena aktivnost u 'kognitivnoj kontrolnoj mreži' i 'socijalnoj kognitivnoj mreži'.

Moje ljeto je bolje od tvog: Kako su ljeto proveli oni s 3 milijuna kuna limita na kartici?

Drugim riječima - mozak tinejdžera pokazao je veću aktivnost u područjima povezanim s negativnim emocijama, a smanjenu aktivnost u područjima odgovornim za emocionalnu kontrolu i razmatranje tuđim mišljenja.

Bolje razumijevanje dječjih reakcija na roditeljske kritike može pružiti uvid u načine na koje roditeljske povratne informacije mogu biti modificirane tako da budu korisnije za ponašanja i razvoj u mladosti, poručili su stručnjaci.

Bivši neuroznanstvenik Christian Jarrett istaknuo je neka ograničenja studije. Osobito stvaranje pretpostavki o značenju aktivnosti mozga na temelju prethodnih istraživanja.

'Labavost studije znači da bi se rezultati u teoriji mogli interpetirati na drugačiji način. Na primjer, kako su istraživači pretpostavili, možda je isključivanje tinejdžerskog mozga vrsta zaštitnog učinka kako bi se zaustavio rast sukoba. Ovo bi bilo u skladu s nalazom da su tinejdžeri koji su rekli da ih njihovi roditelji više podržavaju skloniji pokazivanju upečatljivijeg ihibitornog učinka tijekom kritike', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook