Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađi državu

INTERAKTIVNA KARTA Probajte riješiti ove puzzle!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko dobro poznajete zemljopisnu kartu svijeta? Ako smatrate da je vaše znanje i više nego solidno, svakako iskušajte ovu zanimljivu interaktivnu kartu. Ako smatrate da vam znanje malo 'šteka' onda ga pomoću ove karte malo obnovite.

Riječ je o karti svijeta na kojoj su crvenom bojom istaknute države, koja su razasute po karti i kojima treba naći njihovo pravo mjesto. Postoji i "kvaka", jer ova dobro poznata karta svijeta, ne prikazuje površine država i kontinenata u jednakoj veličini, kako odmičemo od ekvatora pa je tim teže odrediti o kojoj je državi riječ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I to je činjenica Na rubu su međusobnog rata, no manje od četvrtine Amerikanaca zna pronaći Iran na karti svijeta Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) nakon razornih požara Sedam amazonskih zemalja sklopilo savez protiv uništenja prašume

Zašto ih ne prikazuje jednake veličine po čitavoj karti? Jer je riječ o kartografskom prikazu po takozvanoj Mercatorovoj projekciji.

Mercatorova projekcija je cilindrična kartografska projekcija koju je 1569. osmislio flamanski geograf i kartograf Gerardus Mercator. Postala je standardna kartografska projekcija za nautičke svrhe zbog svoje mogućnosti prikazivanja linija konstantnog kursa, loksodroma, kao pravocrtnih segmenata. Budući da je linearno mjerilo konstantno u svim smjerovima oko bilo koje točke, očuvani su kutovi i oblici malenih objekata (što čini projekciju konformnom). Mercatorova projekcija ipak iskrivljuje veličinu i oblik velikih objekata s povećanjem mjerila od ekvatora prema polovima gdje ono postaje beskonačno.

Ako vam je teško procjeniti o kojoj je državi riječ, povucite je bliže ekvatoru pa pokušajte ponovno. Prije svega, poanta je zabaviti se i obnoviti malo znanja.

Interaktivnu kartu pokrenite OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene