Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednju večeru, zadnji zajednički obrok Isusa Krista i njegovih učenika, slikari su tijekom stoljeća prikazivali sa sve većim i bolje popunjenim pladnjevima hrane, objavili su američki znanstvenici.


Brian Wansink, profesor marketinga i primjenjene ekonomije na sveučilištu Cornell u New Yorku i njegov brat Craig, profesor vjerskih znanosti u Viginiji i prezbiterijanski svećenik, analizirali su 52 najslavnije slike koje prikazuju Posljednju večeru, nastalih između 1.000 i 2.000 godine. Uz pomoć računalne tehnologije utvrdili su da su iz stoljeća u stoljeće pladnjevi ispred Isusa i njegovih učenika u odnosu neumoljivo rasli i u tisuću godina se povećali ukupno za 65 posto. Najviše je porasla količina ribe, za 18 posto, a zatim janjetine, za 14 posto.

Vezani članci Problemi s hranom - 1 Čak 80 proizvoda povučeno s polica ove godine, ministrica pojasnila zašto su među njima i oni koji nisu štetni Smokve - 3 Slatko voće s ne tako slatkim cijenama: Mnogi ove godine smokve mogu samo gledati

Brian Wansink smatra da je to posljedica napretka poljoprivrede tijekom deset stoljeća uz ogroman porast proizvodnje, dostupnosti hrane i sigurnosti njezine nabave. Pošto se umjetnost ugleda na život, te se promjene ocrtavaju i u slikarstvu. Istraživanje američkih znanstvenika objavljeno u britanskom časopisu The International Journal of Obesity. (Hina)